Cross-border masculinities: Agentic masculinities in Europe's refugee crisis
Sınır ötesi erkeklikler: Avrupa'nın göçmen krizinde eylemlilik gösteren erkeklikler
  1. Tez No: 625792
  2. Yazar: ÖZGE BOZTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENAY LEYLA KUZU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İnsani sınır yönetimi, erkek mülteci, savunmasızlık, Avrupa Birliği, Köln, cinsel taciz, Humanitarian border management, refugee men, Europe, vulnerability, gender, Cologne, sexual harassment
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Göç Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Erkeklik çalışmalarının teorik çerçevesini göç çalışmaları ile bağlantılı olarak uygulayan ve söylem analizi araştırma yöntemini kullanan bu tez, mülteci erkekleri toplumsal cinsiyetli bireyler olarak tanımlama ve ele alma hususunda Avrupa Birliği özelindeki metodolojik ve pratik sınırlamaları inceleyecektir. İnsani sınır yönetimi Avrupa Birliği sınırları içerisindeki mültecilere karşı tutum ve iletişim kapsamını tanımlar ki bu sebeple bu tez, insani sınır yönetiminin mültecileri korumaya ve temel ihtiyaçlara ihtiyaç duyan, savunmasız özneler olarak ele almasının özellikle mülteci erkeklerin toplumsal cinsiyet temelli kimliklerini göz ardı etmeye nasıl yol açtığını analiz edecektir. Zira bu eksikliğin insani sınır yönetiminin temelini oluşturan göç çalışmalarının erkeklik çalışmalarıyla akademik ve politik kapsamdaki işbirliği yetersizliğinden kaynaklanır ve toplumsal cinsiyetin kadınlarla üzerinden tanımlanmasıyla sürdürülür. Bu tez, 2016 Yılbaşı Arifesi kutlamalarında gerçekleşen cinsel taciz olaylarını söylem analizinin uygulanacağı vaka olarak alır ve bu olayların Avrupa Birliği üyesi ülkeler ve feminist çevrelerdeki yankılarını inceler. Bu tez temel olarak, Avrupa Birliği'nin insani sınır yönetiminin savunmasızlığı aşırı odaklanması ve mülteci erkeklerin toplumsal cinsiyetli kimliklerini göz ardı etmesi sebebiyle, Avrupalı halk ve politik çerçeveler arasında merhametten ahlaki paniğe sert bir dönüşüme yol açtığını ve mülteci kimlikleriyle toplumsal cinsiyete dayalı bir bakış açısıyla ilişki kuramadığını tartışır.
Özet (Çeviri)
Applying the theoretical framework of masculinity studies in association with migration studies and using discourse analysis methodology, this dissertation shall look into the methodological and practical limitations on defining and dealing with refugee men as gendered subjects in the European Union. As humanitarian border management defines the scope of engagement with refugees in the EU case, this dissertation will analyse how humanitarian border management's overemphasis of refugees as vulnerable subjects in need of protection and basic needs led to disregard over gender-based identities of refugee men especially. It results from lack of engagement between masculinity and migration studies, which cooperates only in small instances, mostly on approaching refugee women as gendered individuals. This dissertation takes the sexual harassment incidents taken place in the 2016 New Year's Eve celebrations as the case study to apply discourse analysis. Its repercussions in the European Union policymakers and public will prove incapability of the European Union engaging with refugee identities from a gender-based perspective while its repercussions among feminist circles will demonstrate how gender could have incorporated into the official and public responses. This dissertation will argue that by overemphasising vulnerability and ignoring gendered identities of refugee men, the European Union's humanitarian border management led to a harsher transformation from compassion to moral panic among the public and the European policymakers.