Hemşirelik eğitiminde simülasyon yönteminin etkinliğinin incelenmesi
The investigation of the effect of simulation in nursing education
  1. Tez No: 625858
  2. Yazar: HALE SEZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA ORGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Simülasyon Yöntemi, Öğrenci Hemşire, Simüle Hasta, The method of Simulation, Nursing Students, Standardized patient
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Öğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Hemşirelik eğitiminde simülasyon yönteminin etkinliğinin incelenmesi amacıyla yapılan deneysel bir çalışmadır. Araştırma 2012-2013 eğitim öğretim yılında Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi'nde öğrenim gören 2. sınıf öğrenci hemşireler üzerinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini; Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi'nde öğrenim gören 2. sınıf öğrenci hemşirelerden basit rastgele örnekleme yöntemi ile örneklem seçim ölçütlerine uyan 66 öğrenci hemşireden uygulama (n=32) ve kontrol grubunu (n=34) oluşturmuştur. Araştırma verilerinin toplanmasında;“Tanıtıcı bilgi formu”,“Bilgi testi”,“Senaryo”,“Simülasyon Yöntemi Değerlendirme Formu”,“Hasta Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Görsel Kıyaslama Ölçeği”ve“Hasta Eğitimi Değerlendirme Formu”kullanılmıştır.“Hasta Eğitimi Süreci”dersi kapsamında yürütülen çalışmada her iki gruba da ön test yapılmış, anlatım yöntemiyle konu anlatılmış, laboratuar çalışması yapılarak uygulama ve kontrol grubu belirlenmiştir. Kontrol grubuyla laboratuar gerçekleştirildikten sonra son test uygulanırken uygulama grubu ile simülasyon yöntemi kullanılarak laboratuara devam edilmiştir. Laboratuvar bitiminde uygulama grubuna son test ve her iki gruba 20 gün sonra kalıcılık testi uygulanmıştır.“Hasta Eğitimi Süreci”dersi kapsamında her iki grupta farklı zamanlarda uygulama stajına çıkmış ve hasta, öğretim elemanı ve öğrenciler tarafından yapılan hasta eğitimlerini değerlendirmişlerdir. Verilerin analizinde ki-kare analizi, t testi, Mann-Whitney U ve Wilcoxon testleri kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre; uygulama ve kontrol grubu öğrencileri arasında ön test, son test ve kalıcılık testi puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamasına rağmen uygulama grubu öğrencilerinin kalıcılık testi puan ortalamalarının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Uygulama ve kontrol grubu öğrencileri arasında hasta, öğrenci, öğretim elemanı tarafından doldurulan“Hasta eğitimi değerlendirme formu”ve“hasta eğitimi memnuniyet”puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Sonuç olarak, simülasyon yönteminin bilginin kalıcılığı üzerinde etkili olduğu belirlenmiş ve simülasyon yönteminin hemşirelik eğitiminde uygulanması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In order to examine the effectiveness of the method of simulation in nursing education was planned as an experimental study. This research in the academic year 2012-2013 was conducted on second class nursing students who are studying at Ege University Faculty of Nursing. The research sample; second class nursing students who are studying at Ege University Faculty of Nursing were chosen from simple random sampling method and sample of 66 students who were suitable for this research to be consist of experimental (n=32) and control groups (n=34). The data collected by using the“Identifying Information Form”,“Knowledge Test”,“Scenario”,“Simulation Method Evaluation Form”,“Patient Information Form”,“Visual Analog Scale”and“Patient Education Evaluation Form”. During the lesson of“Patient Education Process”was conducted on this research, both of two groups were made pretest, the subject was told by the lecture method, after doing the laboratory session experimental ve control group were determined. After doing the laboratory, control group was made posttest. At the same time experimental group was kept on simulation laboratory session by using simulation method. At the end of the laboratory session, control group was made post test and both of two groups were made retention test after 20 days. Within the lesson of“Patient Education Process”both of two groups were practiced different time at the hospital and patient educations which were made by students were evulated by patient, faculty and students. The data was analyzed by chi-square analysis, Mann-Whitney U test and Wilcoxon test. According to research findings, Although experimental and control group of students pretest, post test and retention test between the mean scores were not founded a statistically significant difference, experimental group of students retention test mean scores were found higher than control groups. Between experimental and control groups students satisfaction of patient education and“Patient Education Evaluation Form”were filled out by patient, faculty and students between the scores were not founded a statistically significant difference. As a result, Simulation method found that retention of knowledge was effective and implementation of the method of simulation in nursing education have been proposed.