Stratejik insan kaynakları yönetiminin kurumsal performansa etkisi; OMÜ örneği
The effect of strategic human resources management on corporate performance; example OMÜ
- Tez No: 625861
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA BEKİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: insan kaynakları yönetimi, stratejik insan kaynakları yönetimi, performans, kurumsal performans, human resources management, strategic human resources management, performance, corporate performance
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Yoğun rekabetin söz konusu olduğu piyasa koşullarında örgütlerin rakiplerine üstünlük sağlayabilmeleri, örgütlerin performansları ile doğru orantılıdır. Bu nedenle kurumsal performansın oluşabilmesi için örgütlerin insan faktörüne önem vermeleri gerekmektedir. Bu nedenle kurumsal performansın gerçekleşebilmesi için insan kaynakları yönetimi çok önemlidir. Bu çalışmada, stratejik insan kaynaklarının kurumsal performansa etkisinin ne olduğu araştırılmıştır. Bu çalışma, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde görev yapan 290 öğretim elemanı üzerinde gerçekleştirilmiştir. Öncelikle katılımcıların demografik özellikleri ile stratejik insan kaynakları yönetimi ve kurumsal performans ortalama değerleri arasında farklılık olup olmadığı araştırılmış, daha sonra stratejik insan kaynakları ve kurumsal performans arasındaki ilişki istatistiki olarak belirlenmeye çalışılmıştır. Bulgulara göre, stratejik insan kaynakları yönetiminin kurumsal performansa olumlu yönde etki yaptığı görülmektedir. Ayrıca katılımcıların stratejik insan kaynakları yönetim algılarının demografik özelliklerden yaş, öğrenim durumu, idari görevleri ve unvanlarına göre anlamlı olarak farklılaşma göstermesine rağmen medeni durum, cinsiyet, çalışma süreleri ve birimlerine göre anlamlı yönde farklılaşma göstermemektedir. Katılımcıların kurumsal performans algılarının demografik özelliklerine göre farklılaşma durumuna bakıldığında ise kurumsal performans algıları, öğrenim durumu ve unvanlarına göre anlamlı olarak farklılaşma gösterirken, cinsiyet, yaş, medeni durum, çalışma süresi, birim ve idari görevlerine göre anlamlı yönde farklılaşma göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
The ability of organizations to outperform their competitors in market conditions with intense competition is directly proportional to the performances of organizations. Institutional effort is required to give importance to human performance factor. Human resources management is very important for the realization of corporate performance for these resources. The effect of strategic human resources on corporate performance was investigated. This study was carried out on 290 participants working at Ondokuz Mayıs University. firstly, it was investigated whether there is a difference between the demographic characteristics of the participants and the average values of strategic human resources management and corporate performance. Then, the relationship between strategic human resources and corporate performance was tried to be determined statistically. According to the findings, it is seen tha strategic human resources management has a positive effect on corporate performance. In addition, although the strategic human resources management perceptions differ significantly from demographic characteristics according to age, educational status, administrative duties and titles, they do not differ significantly in terms of marital status, gender, working time and the unit. Considering the demographic characteristics of the participants' corporate performance perceptions, they differ significantly according to their educational status and titles, but do not differ significantly in terms of gender, age, marital status, working time, unit and administrative duties.