Nörojen mesane tanılı çocuk hastalarda serum çinko düzeyinin değerlendirilmesi
Serum zinc screening on children with neurogenic bladder diagnosis
  1. Tez No: 625931
  2. Yazar: AHMET İBRAHİM BAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ELEVLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Nörojen mesane, spina bifida, çinko eksikliği, Neurogenous bladder, spina bifida, zinc deficiency
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Nörojen mesaneli çocuk hastalar, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, temiz aralıklı kateterizasyon uygulaması, üst üriner sistem sorunları ve üriner sistem anomalileri gibi bir çok sebeple izlenmektedir. Çalışmada amacımız nörojen mesaneli çocuklar ile serum çinko düzeyi arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 1 Ocak 2015-31 Aralık 2018 tarihleri arasında SBÜ İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Nefrolojisi Polikliniği'ne başvuran 47 nörojen mesane tanılı hasta ve çocuk polikliniğine rutin kontrol amaçlı başvuran, akut veya kronik herhangi bir hastalığı olmayan 35 sağlıklı çocuk alındı. Çalışmaya dahil edilen bütün çocukların kan sayımı, biyokimyasal parametreleri ve serum çinko düzeyleri hastane bilgi sisteminden alınarak hazırlanmış olan forma not edildi. Bulgular: Çalışmamızda hasta grubunun serum çinko düzeyi ortalaması 70,57 ± 14,71 mikrogram/dl, kontrol grubunun serum çinko düzeyi ortalaması 82,53 ± 11,78 mikrogram/dl idi. Hasta ve kontrol grubu arasında serum çinko düzeyleri ortalama değerleri açısından anlamlı fark saptandı (p=0,001). Hasta grubundaki çocuklarda serum çinko düzey düşüklüğü kontrol grubundan daha fazlaydı (p=0,001). Hasta grubundaki kız çocukların serum çinko ortanca değerleri kontrol grubundaki kız çocukların serum çinko ortanca değerlerinden daha düşüktü (p=0,004). Çalışma grubunda serum çinko düzeyleri ile hemoglobin, hematokrit, serum kalsiyum ve alkalen fosfataz değerleri arasında anlamlı, pozitif korelasyon saptandı. Sonuç: Nörojen mesaneli çocukların serum çinko düzeylerini sağlıklı çocuklardan düşük olduğunu belirledik. Bu nedenle nörojen mesane tanısıyla izlenen çocukların takibi sırasında anemi, vitamin ve mineral eksikliği açısından daha yakından izlenmesi, beslenmelerinin düzenlenmesi, gerekiyorsa vitamin ve mineral desteğinin yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Pediatric patients with neurogenic bladder are monitored for many reasons such as recurrent urinary tract infections, clean intermittent catheterization, upper urinary system problems and urinary system anomalies. The aim of the study was to evaluate the relationship between children with neurogenic bladder and serum zinc level. Materials and Methods: 47 patients with neurogenic bladder who applied to the Pediatric Nephrology Outpatient Clinic of University of Health Sciences Haseki Training and Research Hospital between 1 January 2015 and 31 December 2018 and 35 healthy children who did not have any acute or chronic disease were included in the study. The blood count, biochemical parameters and serum zinc levels of all children included in the study were taken from the hospital information system. Results: In our study, the mean serum zinc level of the patient group was 70.57 ± 14.71 microgram/dl, and the mean serum zinc level of the control group was 82.53 ± 11.78 microgram/dl. There was a significant difference between the patient and control groups in terms of mean values of serum zinc levels (p = 0.001). In the patient group, zinc deficiency was higher than the control group (p = 0.001). The serum zinc median values of the girls in the patient group were lower than the serum zinc median values of the girls in the control group (p = 0.004). In the study group, a significant positive correlation was found between serum zinc levels and hemoglobin, hematocrit, serum calcium and alkaline phosphatase levels. Conclusion: We determined that serum zinc levels of children with neurogenic bladder were lower than healthy children. For this reason, during the follow-up of the children with of neurogenic bladder, it is necessary to monitor more closely in terms of anemia, vitamin and mineral deficiency, regulate their nutrition and, if necessary provide vitamin and mineral supplements.