Muğla bölgesindeki marinalarda atık yönetiminde tersine lojistik süreçlerin belirlenmesi: Mavi kart uygulaması
Determination of reverse logistics processes in waste management in mari̇nas in Muğla region: Blue card application
  1. Tez No: 626226
  2. Yazar: EMRE TÜMER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR YAŞAR SAATÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, İşletme, Marine, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, Tersine Lojistik, Marina Yönetimi, Mavi Kart, Logistics, Reverse Logistics, Marine Management, Blue Card
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Çağdaş pazarlamanın amacı bilindiği gibi öncelikle memnun müşteri, sonrasında da sadık müşteri yaratmaktır. İşletmelerde ilişkisel pazarlamanın uygulanmasının ilk şartı ömür boyu müşteri kavramını oluşturmaktır. Marina işletmeciliği bir hizmet türüdür. Marinalar ülke turizmini hem ulusal hem de bölgesel olarak destekleyen işletmelerdir. Bu bağlamda gelen turistlere daha iyi hizmet sunmak ve müşteri memnuniyetini artırmak adına verilen tüm hizmet altyapılarının gelişmiş olması, aynı zamanda bu hizmet altyapılarının çevreye ve doğaya zarar vermeyecek şekilde tasarlanmış olması gerekmektedir. Lojistik; bir ürünün ilk üreticiden son tüketiciye kadar olan nakliye, depolama, gümrükleme, ambalajlama, dağıtım gibi tüm süreçlerini ifade eder. Pazarlarda işletmelerin birbirlerine rekabet üstünlüğü sağlamaları için lojistik faaliyetleri de büyük önem arz etmektedir. Lojistik, ileri yönlü bir faaliyet olarak algılanırken, tersine lojistik geriye doğru süreçlerin işlediği bir faaliyettir. Lojistikte tek birimden çok birime taşıma söz konusu iken, tersine lojistikte çok kullanıcıdan teke doğru bir süreç gelişimidir. Tersine lojistik; geri dönüşüm, katma değerli geri kazanım ve yeniden kullanım olarak değerlendirilebilir. Böylece; kullanım ömrünü tamamlamış ya da üretim sürecinden hasarlı çıkan ürünlerin yeniden üretim aşamasına kazandırılması amaçlanmaktadır. Çalışmanın teorik kısmında marina kavramı, marina yönetimi, lojistik ve tersine lojistik süreçleri değerlendirilmiştir. Uygulama kısmında ise Muğla bölgesinde faaliyet gösteren marinaların altyapıları incelenmiş ve buralarda atıkların Mavi Kart ile birlikte işleyen tersine lojistik süreçleri değerlendirilmiştir. Muğla Marmaris, Bodrum ve Fethiye Limanlarını kullanan tekneler ile görüşmeler yapılarak değerlendirmelerde bulunulmuştur. Görüşmelerden elde edilen bulgulara göre mevcut tesis lokasyonlarının yeterli olduğu değerlendirilmektedir. Yazılım ve altyapı gerekli güncellemelerle ihtiyaca cevap verebilecek durumdadır. Yürütülen sistem ek istihdam ihtiyacı doğurmamaktadır. Sistemin etkili çalışması ile ilgili görülen en önemli engel altyapı yatırım maliyetlerinin yüksekliğidir. Yapılan görüşmeler neticesinde tank kapasiteleri ve mevzuatta yetersizlikler olduğu ve tekne hareketlerinde gözlenen artışa bağlı gelecekte bir kapasite sorunu yaşanabileceği ortaya çıkmıştır. Ayrıca yat limanlarının sadece kontratlı müşterilerini esas alarak planlama yapmaları olası sıkıntılara işaret etmektedir. Konuyla ilgili mevzuat yetersizliğine karşın Mavi Kart sisteminin genel olarak hedefine ulaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of contemporary marketing is first to create a satisfied customer and then to create customer loyalty. The first step of applying relational marketing in businesses is to create the concept of lifelong customer. Marina management is a kind of service business. Marinas are service businesses that support tourism both nationally and regionally. In order to increase customer satisfaction and to provide better service to the tourists, infrastructures should be designed in a way that will not harm the environment and nature. Logistics expresses all the processes of a product from the first producer to the last consumer, such as transportation, storage, customs clearance, packaging, distribution. Logistics activities are also very important in order to provide competitive advantage to each other in the markets. While logistics is perceived as a forward-looking activity, reverse logistics is an activity in which backward processes are operated. While logistics is moving from one unit to multiple units, reverse logistics is a process development from multi-user to single unit. Reverse logistics is also related with recycling, value-added recovery and reuse. Thus it is aimed to bring the products that have reached the end of their economic life or that are damaged from the production process back to the reproduction stage. In the theoretical part of the study marina concept, marina management, logistics and reverse logistics processes are evaluated. In the application part, the infrastructures of the marinas operating in Muğla region were examined and the reverse logistics processes of waste management together with the Blue Card were evaluated. A semi-structured interview form was used to make assessments in Mugla Marmaris, Bodrum and Fethiye Ports users. The findings indicate that the facility locations are sufficient. The software and infrastructure is capabale to serve the demand with appropriate updates. The present system does not require additional employment. High infrastructre investment costs seem to be the biggest challenge in the efficiency of the system. The findings of the interviews indicated insufficiencies of tank capacities and legislation, and the increase in the number of yachts might lead to capacity problems. The marinas tendencies to base their predictions and planning depending solely on the contracted customers indicate potential capacity problems, as well. Despite the problems in legislation, the Blue Card system seems to have achieved its goal.