Dijital feminizm: Sosyal medyada feminist söylem
Digital feminism: Feminist discourse in social media
  1. Tez No: 626258
  2. Yazar: ESMA AKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZİFE GÜRHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Dördüncü Dalga Feminizm, Dijital Feminizm, Sosyal Medya, Instagram, Fourth Wave Feminism, Digital Feminism, Social Media, Instagram
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
İletişim teknolojilerindeki hızlı değişimle birlikte insanların birbirleriyle iletişim ve etkileşime girme şekli değişime başlamıştır. Yeni iletişim teknolojileri (sosyal ağlar) bir zamanlar coğrafi olarak izole edilmiş toplulukları birbirine bağlarken, iş birliğinin hızını ve yoğunluğunu büyük ölçüde arttırmaktadır. Her ne kadar insanların tamamının internete erişimi sağlanmamış olsa da kullanan kişilerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Bu nedenle topluluklar ve kültürler doğrudan bir şekilde sosyal ağlardan etkilenme ve toplumsal örgütlenmelerin doğasında değişim ve dönüşüme neden olmaktadır. Feminizm de toplumdaki eşitsiz iktidar ilişkilerini ve ataerkil düzene karşı yapılan mücadeleyi ifade etmekte ve kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmasını talep etmektedir. Enformasyon teknolojisiyle birlikte toplumsal ilişkiler ve örgütlenme biçimlerindeki değişime paralel olarak feminizmin de mücadele şeklinde radikal bir dönüşüm ortaya çıkmıştır. Toplumsal eylemlerin dijitale kaydığı ve feminist hareketler ile sosyal ağların kesiştiği yerde“dijital feminizm”veya“dördüncü dalga feminizm”kavramları ortaya çıkmıştır. Bu çalışma son yıllarda ortaya çıkan dijital feminizmin doğasını açığa çıkarmaya çalışmaktadır. Ayrıca çevrimiçi feminist topluluğunun ilgilendikleri konuları tespit etmek ve yaptıkları aktivizm türünü ele almak araştırmanın amaçlarından biridir. Sosyal ağlar aracılığıyla örgütlenen feminist hareketin kullanıcıları çevrimiçi ve çevrimdışı eylemlere katılmaya nasıl motive ettiklerinin açığa çıkarılması hedeflenmektedir. Araştırmada Instagram'da faaliyet gösteren ve mücadele alanını sosyal ağlara taşıyarak feministlerin taleplerine yer veren @unwomen, @womensmarch ve @dijitaltopuklar sayfaları incelenerek; sayfaların paylaşımları ile feminist hareketin söylemlerine odaklanılmaktadır. Aynı zamanda içerik analizi tekniğiyle sayfa analizleri yapılarak sayfalarda ön plana çıkan konu başlıkları tespit edilmeye çalışılmaktadır. Sonuçta yeni feminist hareketin dijital ortamlarda örgütlenerek talep ve söylemlerini sosyal mecralarda dile getirdiğini söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
With rapid change in communication technologies, people's communication style with each other has begun to change. New communication technologies (social networks) connect communities that were once geographically isolated, and increase the collaboration's speed and intensity. Although not all people have access to Internet, the number of people using it increases day by day. Therefore, communities and cultures are directly affected by social networks; cause change and transformation in the nature of social organization. Feminism also expresses the unequal power relations in society and struggle against patriarchal order and demands that women have equal rights as men. With information technology, besides the change in social relationships and organizational forms, a radical transformation has emerged in the form of feminism struggle. When social movements take place and feminist movements and social networks intersect,“digital feminism”or“fourth wave feminism”concepts emerge. This study tries to reveal nature of digital feminism. One of the research's goals is to identify topics of online feminist community and discuss activism type they do. It is aimed to present how the digital feminist movement motivates users to participate in online and offline actions. In research, Instagram pages @unwomen, @womensmarch and @dijitaltopuklar and the posts, which place feminists demands by moving the struggle area to social networks, are examined. Moreover, with the content analysis technique, the pages' main topics are tried to be determined. In conclusion, it's possible to say that the new feminist movement is organized in digital media and expresses its demands through social networks.