Farklı yapısal özellikteki nikel-titanyum kök kanal enstrümanlarının sodyum hipoklorit ve serum fizyolojik çözeltilerindeki döngüsel yorgunluklarının karşılaştırılması
Comparison of cyclic fatigue of nickel-titanium root canal instruments which are produced with different machining procedures in sodium hypochlorite and salin solutions
- Tez No: 626386
 - Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM DARTAR ÖZTAN
 - Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
 - Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
 - Anahtar Kelimeler: Dia PT file, dia X file, döngüsel yorgunluk, protaper universal, serum fizyolojik, sodyum hipoklorit, Cyclic fatigue, dia PT file, dia X file, protaper universal, saline, sodium hypochlorite
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmanın amacı; 3 farklı yapısal özellikteki Ni-Ti enstrümanın döngüsel yorgunluk dirençlerini karşılaştırmaktır. Serum fizyolojik ve sodyum hipoklorit çözeltileri kullanılarak; sodyum hipokloritin koroziv etkisinin döngüsel yorgunluğa etkisi ve farklı yapısal özellikteki enstrümanların bu koroziv özellikten nasıl etkilendiğini belirlemek amaçlanmıştır. Çalışmada 6 deney grubu (n=15) oluşturuldu ve toplamda 90 adet eğe kullanıldı. Grup 1: Protaper Universal, serum fizyolojik; Grup 2: Dia PT file, serum fizyolojik; Grup 3: Dia X file, serum fizyolojik; Grup 4: Protaper Universal, %5 NaOCl; Grup 5: Dia PT file %5 NaOCl; Grup 6: Dia X file, %5 NaOCl. Döngüsel yorgunluk testleri 60o eğim 5 mm kurvatür yarıçapına sahip yapay kanal içeren deney düzeneğinin haznesine solüsyonlar yerleştirilerek yapıldı. Döngüsel yorgunluk testi boyunca solüsyonların sıcaklıkları 37oC olacak şekilde bir termometre yardımıyla sürekli kontrol edildi. Eğelerin kırılıncaya kadar geçen süreleri ve kırılan parça uzunluğu kaydedildi. Her iki solüsyonda Dia X eğeleri, Dia PT ve Protaper Universal eğeleri ile karşılaştırıldığında döngüsel yorgunluğa istatistiksel olarak anlamlı derecede daha dirençli bulundu. Tüm eğelerin serum fizyolojik solüsyonundaki döngüsel yorgunluk direnci, sodyum hipoklorit ile kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the cylic fatigue resistance of Protaper Universal, Dia PT file and Dia X file which are produced with different machining procedures. In order to determine the effect of the corrosion on cylic fatigue resistance of files, saline and sodium hypochlorite solution used in this study. The study were included six experimental groups (n = 15) and a total of 90 files were used. Group 1: Protaper Universal, saline; Group 2: Dia PT file, saline; Group 3: Dia X file, saline; Group 4: Protaper Universal, 5% NaOCl; Group 5: Dia PT file 5% NaOCl; Group 6: Dia X file, 5% NaOCl. The files were rotated in an artificial stainless steel canal with 5 mm radius, 60° angle of curvature and the instruments were dynamically immersed in either 5 % sodium hypochlorite (NaOCl) or salin solution. The temperature was measured with an digital thermometer and the temperature was stabilized at 37oC during all tests. The time to failure of files was recorded with a digital chronometer and fracture length was measured. In both solutions Dia X files were significantly more resistant to cyclic fatigue compared to Dia PT and Protaper Universal files. The cyclic fatigue resistance of all files in the saline solution was found to be significantly higher compared to sodium hypochlorite.