Dış ticarette ödeme şekilleri ve Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde dış ticaret faaliyetinde bulunan firmaların ödeme tercihleri
Payment terms in international trade and the payment preferences of the companies which are on imports and exports in Eskişehir Industrial Zone
- Tez No: 626415
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dış ticaret, Ödeme Şekilleri, Eskişehir, İthalat, İhracat, Foreign Trade, Payment Terms, Eskişehir, Import, Export
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Ticaret, İnsanlık tarihinin başlangıcından itibaren farklı isim ve çeşitlerle gerçekleşmekte olan bir olgudur. Hızla gelişen teknolojinin getirdiği iletişim ağının gelişmesi, günümüz dünyasındaki ekonomik, politik ve sosyolojik gelişmelerin sonucu olan küreselleşme ile birleştiğinde, ülkelerin birbirleri ile ticaretleri de giderek daha çok önem kazanırken diğer yandan daha karmaşık hale gelmiştir. Dış ticaretin uluslararası karmaşıklığını önlemek ve tarafların daha akıcı ve güven içinde ticaretlerine devam edebilmeleri için, ödeme konusu, tüm alıcı ve satıcılar açısından uluslararası ticaretin artarak sürdürülebilirliğini sağlayabilmeleri adına kritik önem arz etmektedir. Bunun için de, ülkelerin birbirleri ile olan ticari ilişkilerinin belirli kalıplara sokulması gerekmektedir ki bu sayede, küresel çapta ticaretin takibi ve kontrolü daha sağlıklı olmaktadır. Bu çalışmada, dış ticarete genel bir çerçeveden bakılarak, tarafların ödeme tercihleri kararlarının daha sağlıklı alınması için ödeme yöntemleri ve unsurları incelenmiştir. Üç ana başlıktan oluşan bu çalışmanın birinci bölümünde dış ticaret açıklanmış, gerekliliklerinden ve dış ticareti daha iyi anlayarak yorumlanmasını sağlayacak kavramlardan bahsedilmiştir. Devamında ihracat ile ithalat işlemleri ile ilgili kavramlara yer verilerek, dış ticarete konu işlemlerin çeşitleri ve mevzuata göre düzenlemelerinden söz edilmiştir. İkinci bölümde uluslararası ticarette kullanılmakta olan ödeme şekilleri detaylı bir şekilde açıklanarak alıcı ve satıcı perspektifinden incelenmiştir. Dış ticarette ödeme şekillerinde taraflar ve yükümlülüklerinin önemi açıklanmış, ödeme şekillerine göre taraflara doğacak riskler ve avantajlar belirtilmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise Eskişehir'deki ithalat ve ihracat yapan firmaların ödeme tercihleri konusunda anket metodu kullanılarak analiz çalışması yapılmıştır. Analiz kapsamında elde edilen sonuçlar yorumlanarak Eskişehir firmalarının dış ticaret işlemlerini daha etkili ve bilinçli devam ettirebilmeleri için öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Trade does exist with different names and varieties since the beginning of human history. International trade is getting more and more important through all the technological developments alongside with the globalization which is a result of developments in terms of sociologic, politic and economic events in the world, while becoming more complicated on the other hand. In order to prevent complexity of international foreign trade and enable the trading partners to continue their trade with more fluency and confidence, the issue of payment is crusial in order to ensure the increased sustainability of international trade in terms of all buyers and sellers. For this reason, the trade relations of the countries with each other must be put in specific conditions, which makes the trade in control of the global economy better. In this study are mentioned the foreign trade from general perspective and the payment terms were examined in order for decisions to be made more heedful. In the first section which consists of three, international or foreign trade and its concepts which would make the understanding better during the decision were mentioned. For the following of this very section, import and export transactions and and the arrangements were mentioned according to the types and regulations of foreign trade. The second section includes the payment terms examined by detailed in both respects of buyer and seller. The importance of trading partners and their liabilites in accordance with the payment terms has been explained and the risks and benefits were mentioned regarding the payment terms. In the third and final section, analysis of the payment preferences of the companies which are active on importing and exporting in Industrial Zone of Eskişehir was conducted by using the questionnaire method. Results from analysis were interpreted and suggestions were made in order for Eskişehir foreign trade companies to enable to continue their foreign trade activities more effectively and consciously.