Açıköğretim Fakültesi halkla ilişkiler ve tanıtım ön lisans programının değerlendirilmesi ve geliştirilmesine yönelik öneriler
Evaluation of the public relations and publicity TWO-year degree program of Open Education Faculty and proposals for improvement
  1. Tez No: 626608
  2. Yazar: HACI MUSTAFA DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN GAFFAR HAKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Open and Distance Learning, Program evaluation, Participant-oriented program evaluation, Open education faculty, Public relations and publicity program
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 276
Özet
Bir eğitim programının değerlendirilmesi süreci, bir yandan o programın uygulayıcılarına programın ögelerine dair ayrıntılı dönüt sağlarken bir yandan da programların hedef kitlesi olan öğrenenlerin programın iyileştirilmesi sürecinde etkin bir rol üstlenmesine olanak verir. Bu araştırma, bu ihtiyaçtan yola çıkarak, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi“Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ön Lisans Programı”ögelerinin öğrencilerin görüşlerine göre katılımcı bir yaklaşımla değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Bu yöntem ile programda öğrenim gören öğrencilerin kişisel bilgileri, bu programa ilişkin görüşleri ve beklentileri betimlenmiştir. Araştırma evreni“Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ön Lisans Programı”nda 2016-2017 yılı Bahar döneminde öğrenim görmekte olan öğrencilerden oluşmuştur. Öğrencilere çevrimiçi bir anket yoluyla ulaşılmıştır. Anket sorularına 412 öğrenci cevap vermiştir. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan“Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ön Lisans Programını Değerlendirme Anketi”yoluyla toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS (Sürüm 20) ile çözümlenmiş, sonuçlar sayı ve yüzdelerle ifade edilmiştir. Katılımcıların en çok programdan duyulan genel memnuniyet düzeyi ve e-öğrenme ortamlarına ilişkin önermeler hakkında olumlu görüşlere sahip olduğu görülmüştür. öte yandan katılımcıların hakkında en az olumlu görüşlere sahip oldukları program ögelerinin ise ders kitaplarının içerikleri ve ölçme-değerlendirme uygulamaları olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonunda ders kitaplarının içerikleri ve ölçme-değerlendirme süreci gibi bazı ögelerin gözden geçirilerek programın iyileştirilmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Sözcükler: Açık ve uzaktan öğrenme, Program değerlendirme, Katılımcı odaklı program değerlendirme, Açıköğretim fakültesi, Halkla ilişkiler ve tanıtım ön lisans programı
Özet (Çeviri)
Evaluation of an educational program both provides the program's decision-makers and practitioners with detailed feedback on the components of the program and allows its learners, who are genuinely the target group of the program, to take an active role in the improvement of the program. Based on this need, this research was carried out in order to evaluate Anadolu University Open Education Faculty“Public Relations and Publicity”two-year degree program according to the opinions of the students based on the components of the program with a participant-oriented evaluation approach. A descriptive survey technique was used in this study. Using this method, personal information of the students studying in the program, their views and expectations about the elements of this program were described. The research universe was composed of students who attended the Public Relations and Advertising Program during the Spring term of 2016-2017 academic year. An online questionnaire was used to reach the students. A total of 412 students responded to the questionnaire. The data were collected through the“Evaluation Survey for Public Relations and Publicity Program”prepared by the researcher. The collected data were analyzed with SPSS (Version 20) and the results were then presented in numbers and percentages. The results showed that the participants had the highest levels of agreement with statements about the general level of satisfaction about the program and the e-learning portal. However, they had the lowest levels of agreement with statements regarding the content of the textbooks and measurement and evaluation practices. In the light of the results, some suggestions were made to improve the program like reviewing and revising some of the program components such as the textbooks and measurement and evaluation practices.