Travmatik yaşantıların benlik saygısı üzerine etkisi
The effect of traumatic experiences on self-esteem
- Tez No: 626728
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ATAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Travma, benlik saygısı, psikiyatrik semptomlar, Trauma, self-esteem, psychiatric symptoms
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Psikiyatrik hasta grubu ile psikiyatrik hastalığı olmayan sağlıklı kontrol grubunun yaşadıkları travma şiddetini karşılaştırarak, travmanın benlik saygısı üzerine olan etkisini ve benlik saygısının psikiyatrik semptomlarla ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Polikliniği'ne başvuran psikotik hastalığı olmayan, depresyon, anksiyete bozuklukları, somatoform bozuklukları, obsesif kompulsif bozuklukları, posttravmatik stres sendromu olan 100 hasta ile 100 sağlıklı kontrol grubu alındı. Çalışmaya alınanların sosyodemografik özellikleri kaydedildi. Travma algısının şiddeti 1-10 arasında numaralandırılan Görsel Anolog Skala (VAS) ile değerlendirildi. Yaşanılan travmayı tespit etmek için Travmatik Yaşantılar Ölçeği (TYÖ), bilişsel durumu belirlemek için Travma Sonrası Bilişsel Ölçek (TSBE), benlik saygısı için Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ), ve psikolojik semptomları belirlemek için ruhsal belirti tarama listesi (SCL-90R) ölçeği kullanıldı. Bulgular: Hasta grubunun eğitim seviyesi, ailelerinin eğitim seviyesi kontrol grubundan düşük, VAS yüksek bulundu. RBSÖ'de; benlik saygısı, kendilik kavramının sürekliliği, tartışmalara katılabilme, anne-baba ilgisi, babayla ilişki düşük, eleştiriye duyarlılık, depresif duygulanım, hayalperestlik, psikosomatik belirtiler, kişilerarası ilişkilerde tehdit, psikolojik izolasyon yüksek saptandı. Hasta grubunda TYÖ, TSBE değerleri yüksek görüldü. SCL-90R'deki tüm semptomlar hasta grubunda daha fazla bulundu. Sonuç: Hasta grubunda kontrol grubuna göre travma puanları yüksek benlik saygısı ise düşük bulunmuştur. Hem Travmanın kendisi hem de benlik saygısının düşüklüğü psikiyatrik belirtilerin hasta grubunda daha fazla olmasına sebep olmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the relationship between trauma and self-esteem and the effect of self-esteem to the psychiatric symptom. Patients and methods: The study included 100 patients with depression, OKB, PTSD, anksiyete disorders, somatoform disorders, (patients with psiychotic disorders didn't include) and 100 volunteers (comparison group) without a psychiatric disorders and these patient and control group were compared. Socio-demographic characters of the patients and controls were recorded. İn the two groups persons' trauma severity was measured with the visual analogue scale which is scored on a 10 point ranging from 1 to 10. Traumatic experiences checklist (TEC), rosenberg self-esteem scale (RSE), symptom Checklist-90 Revised (SCL-90R), post-traumatic cognitif scale (PTCI) were applied to all participants. Results: We have found that the patients' visual analog scale (VAS) scores was hight than the controls. ln the patient group compared to the control group self esteem, continuity of self-concept, relation with family, participate in discussion, low relation with the father were found low and sensitivity to criticism, depressive mood, dreaming, to fear with interpersonal relationship, somatic semptoms, psychic isolation were found high on the Rosenberg Self Esteem (RSE) scale. In the patient group traumatic experiences checklist (TEC) and post-traumatic cognitions inventory (PTCI) scores were higer than the control group. In the symptom Checklist-90 Revised(SCL-90R) the number of the symptoms was higher in the patient group than control group. Discussion: As a result, we have found the higher trauma scores in the patient group than the control group. These higher trauma scores which has been found showed correlation with the low self-esteem scores and the higher psychiatric symptom.