Erişkinlerin bağlanma biçimlerinin yaşama anlam verme ve yaşamda amaç oluşturmayla ilişkisi
The relationship between the attachment form of adultsand giving meaning to life and creating purpose in life
  1. Tez No: 626766
  2. Yazar: METİN AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHİR YEŞİLDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma Biçimleri, İçsel Amaçlar, Dışsal Amaçlar, Var Olan Anlam, Bulunmaya Çalışılan Anlam, Attachment style, Internal Purposes, External Purposes, Existing Meaning, Seeking of Meaning
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın amacı Bağlanma Türleri ile Yaşamın Anlamı ve Amacı İlişkisinin araştırılmasıdır. Araştırma nicel olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, Ümraniye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı Mebruke Salih Koçak Ortaokulu ve Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı Özel Üsküdar Sınav Koleji İlkokulu, Ortaokulu ve Lisesi velilerinden toplam 252 kişi oluşturmaktadır. Araştırmanın objektifliği açısından iki okul veli sayıları eşit tutulmuştur. Araştırma dâhilinde velilere Sosyo-demografik Veri formu, Erişkin Bağlanma Biçimi Ölçeği, Yaşamda Anlam Ölçeği ve Yaşam Amaçları Ölçeği Kısa Formu uygulanmıştır. Araştırma Güç Analizi G*POWER 3.1 sürümü ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan araştırmada ilişki analizleri sonucunda bağlanma alt boyutlarından güvenli bağlanmanın yaşam anlamı ve amacı üzerinde olumlu etkisi, kaygılı-ikircikli ve kaçıngan bağlanma tiplerinin hem yaşam amacı hem de yaşam anlamı üzerinde olumsuz etkileri belirlenmiştir. Ayrıca, güvenli bağlanma arttıkça kaygılı-ikircikli ve kaçıngan bağlanmanın azaldığı görülmüştür. Sonuçlar literatür verileri ışığında tartışılmış, gelecek araştırmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between attachment types and the meaning and purpose of life. The research was designed quantitatively. The sample of the study consisted of 252 parents from Mebruke Salih Koçak Secondary School of Ümraniye District National Education Directorate and Uskudar Sınav College Primary School, Secondary School and High School parents of Üsküdar District National Education Directorate. For the objectivity of the study, the number of parents of two schools was kept equal. Socio-demographic Data Form, Adult Attachment Style Scale, Meaning Scale in Life, Long form of Life Goals Scale and Short form of Life Goals Scale were applied to parents in the study. Research was performed with Power Analysis G * POWER version 3.1. In the study, as a result of the relationship analysis, the positive effect of secure attachment on the meaning and purpose of life, and the negative effects of anxious-ambivalent and avoidant attachment types on both life purpose and life meaning were determined. In addition, it was observed that as secure attachment increased, anxious-ambivalent and avoidant attachment decreased. The results were discussed in the light of literature data and recommendations for future researches were presented.