İnsan kaynakları yönetimi uygulamalarının örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi belediye çalışanları üzerinde bir inceleme
The effect of human resources management on organizational commitment sample of municipal employes
- Tez No: 626836
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ADİL SALEPÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel bağlılık, İnsan Kaynakları, Yerel Yönetim, Organizational commitment, Human Resources, Local Government
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
İçinde bulunduğumuz dönemde teknolojik gelişmelerin hızlı bir şekilde yaşanması ve yaşamın her alanına etki eden dijitalleşme olgusu ile birlikte hem insanların hem de örgütlerin yeni döneme uyum konusunda çaba göstermesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Artık insan gücü ile üretimin yerini makineler ve hatta yapay zeka almış ve insan kaynakları daha geri plana atılmaya başlanmıştır. Günümüzde işgücü dendiğinde artık neredeyse makineler kastedilir olmuştur. Kimi zorunlu işler dışında hemen her yerde makineler iş görmeye başlamıştır. Buna bağlı olarak insan kaynakları yönetimi süreç ve uygulamaları da bu yönde evrilmiştir. İnsan kaynakları uygulamaları, çalışanların aidiyetlerinin oluşması, iş doyumlarının ileri düzeyde olması hasebiyle önem arz etmektedir. İnsan kaynakları verilerinin kullanılmadığı işletmelerde veya kurumlarda iş verimi düşeceği gibi aidiyet duygusu da düşecektir. Aidiyet duygusunun eksilmemesi adına stratejik insan kaynakları yönetiminin doğru bir şekilde planlanması gereklidir. Günümüzde insan kaynaklarının en yoğun şekilde hizmet verdiği sektörlerin başında kamu kurumları ve yerel yönetimler gelmektedir. Yerel yönetim birimlerinde insanların ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için ağırlıklı olarak ihale tekniği kullanılmakta ve bu yöntemle hizmetler satın alınmaktadır. Bu yöntem genel olarak iş görecek olan insan kaynaklarının da dışarıdan satın alınması anlamına gelmekte ve içinde bazı sorunları da barındırmaktaydı. 2018 senesinde yürürlüğe alınan 696 nolu kanun hükmünde kararnameyle ortaya çıkan sorunlar bertaraf edilmeye çalışılmıştır. Bu noktadan sonra iş görenler ihale ile alınan insan kaynaklarından yönetim biriminin iş verdiği sürekli iş gören sınıfına dahil olmuşlardır. Örgütsel bağlılık bir örgütün ve bu örgütte çalışanların olduğu her yerde karşılaşılan bir kavramdır. Herkes yaptığı işi severek yapmak ister ve bu örgütle ilişkisi olan herkes işini severek yapan kişilerle muhatap olmak ister. Bunun sonucunda hem verim hem de iş doyumu artmaktadır. Bu nedenle örgütsel bağlılık ile ilgili çok sayıda çalışma ve araştırma yapılmaktadır.Yapılan çalışma kapsamında İstanbul sınırları içersinde bulunan bir ilçe belediyesinde çalışan iş görenlerin örgütsel bağlılıkları incelenecektir. Yerel yönetim birimi olarak belediyelerin vatandaşlara hizmet üretmeleri sırasında iş görenlerin ne derece örgüte bağlı oldukları tespit edilmeye çalışılacaktır. Örgütsel bağlılık kavramının iş süreçlerine ne derece etkisinin olduğu da tespit edilmeye çalışılacaktır. Yapılan bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Basit seçkisiz yöntemle seçilen belde belediyesinde çalışan 10 kişi ile mülakat yapılmıştır. Mülakatta 9 soru yer almaktadır. Mülakata iki aşamalı yapılmış 2 farklı soru türü kullanılmıştır. Araştırmanın çözümlenmesinde betimsel analiz ve içerik analizi teknikleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, insan kaynakları çalışanlarının yönetime katılması gerektiği algısı ortaya çıkmaktadır. Kurumsal kimliği bulunan işletme ve kurumlarda kişilerin iş aidiyetinin yüksek olduğu bu sebeple kurumsal kimliğin oluşması, kurumsal kimliği oluşmuş kurum ve iş yerlerinde çeşitli aksaklıklar olsa dahi iş görenlerin işlerini bırakmayı düşünmediklerini sonucuna varılmıştır. Bu sebeple kurumsal kimlik ve aidiyet, örgütsel bağlılık şirketlerde yer alacak örgütsel bağlılık için oldukça değerlidir.
Özet (Çeviri)
With the rapid development of technological developments in the current period and the phenomenon of digitalization affecting all areas of life, it has become necessary for both people and organizations to strive to adapt to the new period. Now, manpower and production have been replaced by machines and even artificial intelligence, and human resources have started to be laid back.Nowadays, when it comes to workforce, almost machines are meant. Machines started to work almost everywhere except for some compulsory jobs. Accordingly, human resources management processes and practices have evolved in this direction. Human resources practices are important due to the formation of their belonging and high level of job satisfaction. In businesses or institutions where human resources data is not used, business efficiency will decrease as well as sense of belonging. This is one reason why human resources employees are more important or seem important than other employees. Because human resources, which is a core vessel that hires all employees, is at a point that will add value to the company in this sense. Strategic human resource management needs to be properly planned. Today, public institutions and local administrations are the leading sectors in which human resources serve the most. In order to meet the needs of people in local government units, tender technique is mainly used and services are purchased with this method. This method generally meant purchasing of human resources, which would work, and included some problems.The problems arising with the decree law 696 enacted in 2018 were tried to be eliminated. After this point, the employees were included in the constantly working class where the management unit employs from the human resources received by the tender.Organizational commitment is a concept encountered wherever an organization and its employees work. Everyone loves to do what they do and everyone who has a relationship with this organization wants to deal with those who love their job. As a result, both efficiency and job satisfaction increase. For this reason, many studies and researches about organizational commitment are made.The organizational commitment of those working in a municipality will be examined within the scope of the study. As the local government unit, it will be tried to determine to what extent the municipalities are connected to the organization during the municipalities' producing services to the citizens. It will be tried to determine to what extent the concept of organizational commitment has an impact on business processes. Semi-structured interview form, which is one of the qualitative research methods, was used in this study. Interviews were conducted with 10 people working in the municipality of the town determined by simple random method. Interview contains 9 questions. Two different types of questionnaires were used for the interview. Descriptive analysis and content analysis techniques were used to analyze the research. Perception emerges that human resources employees should participate in management as a result of the research. It has been concluded that even if there are various disruptions in institutions and workplaces with established corporate identity, employees do not plan to quit their jobs, since people's job loyalty is high in enterprises and institutions with corporate identity. For this reason, corporate identity and belonging, organizational commitment are very valuable for organizational commitment that will take place in companies.