Grafik tasarımda postmodern illüstrasyon
Postmodern illustration in graphic design
  1. Tez No: 627006
  2. Yazar: BETÜL BOYDAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Postmodernizm, Postmodern Sanat, Postmodern İllüstrasyon, Postmodern Kültür, Postmodernism, Postmodern Art, Postmodern Illustration, Postmodern Culture
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Tarihsel olarak postmodern dönemin ne zaman başladığı net olarak bilinmemekle birlikte, postmodern kavramının ilk olarak 1960‟lı yıllarda edebiyat alanında kullanılmaya başlandığı bilinmektedir. 1960‟lı yıllardan günümüze kadar birçok alanda kullanılmış olan postmodern kavramı; güzel sanatlar içerisinde mimarlık, resim, heykel, grafik, felsefe gibi alanlarda anlam kazanan bir ifade haline gelmiştir. Modern sanatın devamı niteliğinde olan postmodern sanat; modern sanattan farklı kimliklere bürünmüş, sanat hayatına yeni kavramlar ve bakış açıları getirmiştir. Bu sebeple araştırmada, postmodernliğin daha anlaşılır olabilmesi için; modern/postmodern şeklindeki kavram çiftleri beraber ele alınmıştır. Resimleme olarakta bilinen illüstrasyonlar; insanoğlunun ilk iletişim araçlarından biri olmuştur. Günümüzde, yaşamımızın neredeyse her alanında karşılaştığımız ve grafik sanatının etkili görsel iletişim aracı olan illüstrasyonlar, tekniklerine ve kullanım alanlarına göre sınıflandırılabilmektedir. Sanatsal olarak illüstrasyonlara anlam kazandıran en önemli faktörler ise; duygular, düşünceler, yorumlamalar ve uygulamadaki özgünlük olmuştur. 5 Yapılan araştırma, postmodern sanat ve tasarım anlayışının 1960 sonrası grafik tasarıma ve grafik sanatında illüstrasyona etkilerinin nasıl ve ne şekilde olduğunu araştırmayı amaçlamıştır. Aynı zamanda konu ile ilgili örneklemleri oluşturan sanatçılar araştırılarak, yapmış oldukları eserler incelenmiş ve kavramsal çerçeve içerisinde açıklamalarına yer verilmiştir. Araştırma doğrultusunda deneysellik, özgünlük, tüketim kültürü, popüler kültür, metinlerarasılık, feminizm, postmodern yansıtıcılık konularının ve postmodern sanat eserlerinde rastlanan pastiş, ironi, parodi, kiç, eklektisizm kavramlarının postmodern illüstrasyona da yansıdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
It is not known when exactly the postmodern period started historically; however, it is known that the concept of postmodernism was first used in the field of literature in the 1960s. The concept of postmodernism that has been used throughout many fields from the 1960s until today has become a meaningful expression within the disciplines of fine arts such as architecture, painting, sculpture, graphics and philosophy. Postmodern art, the continuation of modern art, has taken on identities which have distinguished it from modern art and lead to new concepts and perspectives in artistic life. Therefore, this study discussed concept pairs in the form of modernism/postmodernism together in order to make postmodernity more understandable. Illustrations, known as drawings, were one of the first means of communication for human beings. Today, illustrations we encounter in almost every part of our lives are effective visual communication tools of graphic art and can be classified according to their techniques and fields of usage. The most important factors that give meaning to the illustrations we see around us are emotions, thoughts, interpretations, and originality in practice. This study aimed to investigate the effects of the understanding of postmodern art and design on the field of graphic 7 design after 1960 and on illustration in graphic art. Furthermore, the study researched the artists constituting the samples related to the subject, reviewed their works and included their explanations within the conceptual framework. The study revealed that the subjects‟ experimentality, originality, consumer culture, popular culture, intertextuality, feminism, postmodern reflectivity, concepts pastiche, irony, parody, kitsch, and eclecticism found in postmodern works of art were also reflected in postmodern illustration.