Antrenmanlı boksörlerde bench press maksimal kuvvetin % 50 ve % 60 şiddetindeki güç çıktılarının tekrar sayıları açısından değerlendirilmesi
The assesment which in terms of the repetition scores, the punchers whose have the power of output degree in 50 % and 60 % for bench press maximal force
  1. Tez No: 627053
  2. Yazar: AYLİN GÖZ İŞTİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RIDVAN ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Zirve Güç, Bench Press, Elit, Boksör, Bir Tekrar Maksimum
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Giriş ve Amaç: Güç antrenmanı direnç çalışmalarını yüksek hızlarda sergilemek olarak tanımlanır ve çabuk kuvvet (güç) birçok spor branşında başarı ve performansın en önemli göstergesidir. Bu çalışma antrenmanlı erkek boksörlerin zirve güç çıktısını maksimal kuvvet (1 TM)' nin hangi yüzdelerinde ortaya koydukları ve bu yüzdelerden % 50 ile % 60 şiddetlerindeki güç çıktılarının tekrar sayıları açısından incelemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya, düzenli olarak antrenman yapan elit 15 erkek boksör (yaş= 20.7±5.5 yıl; boy= 178.4.±4 cm; vücut ağırlığı= 72.9±10.2kg; vücut kitle indeksi= 22.9±2.7kg/m2) gönüllü olarak katılmıştır. Bench Press maksimal kuvvet değeri bir tekrar maksimum (1 TM) doğrudan ölçüm yöntemiyle belirlenmiştir. 1 TM % 30-40-50-60-70-80-90-100 şiddetlerindeki güç değerleri ağırlığı kaldırma zamanı ve kat edilen yol dikkate alınarak hesaplanmıştır. Tespit edilen Bench Press güç değerinden 1 TM'nin % 50-60 şiddetlerinde 1-16 tekrar patlayıcı bir şekilde uygulanmıştır. Her tekrarın güç değeri hesaplanmıştır (Güç= Ağırlık x mesafe / süre (sn). Kaldırılan ağırlığın ne kadar zamanda kaldırıldığı fotosel yardımıyla tespit edilmiştir (Sport Expert, Tümer Mühendislik, Ankara/TÜRKİYE). Elde edilen veriler, bağımlı gruplarda t testi ile değerlendirilmiş anlamlılık düzeyi 0.05 dikkate alınarak incelenmiştir. Bulgular: En yüksek güç çıktıları Bench Press 1 TM' nin % 50-70 şiddetinde ortaya çıkmakla birlikte zirve güç 1 TM' nin % 60' da tespit edilmiştir. 1 TM % 60 şiddetinde 1-16 tekrarda ortaya çıkan güç değerleri arasında 11. ve 12. tekrarlar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildir (p>0.05), buna karşın % 50 şiddetindeki tüm tekrarlar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır (*p0.05). Sonuç: Elit erkek boksörlerin Bench Press hareketini maksimal kuvvet (1 TM)' nin % 60 şiddetinde patlayıcı bir hareket hızında çalışmaları durumunda, uyumun olaşabilmesi için tekrar sayılarının yorgunluk oluşturabilecek en düşük sayıda yapmaları güç gelişimi için iyi sonuçlar ortaya çıkarabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Performind resistance studies in a high level is known as power workout and power is an important determiner of performance in severel sports branch. This study purposes that trained male puncher can reveal the power output of maximal force in which percent and analysing the forces of power output between 50 % and 60 % from these percentages in terms of resistance coefficient. Equipment and Method: Fort his research,higher-up 15 male punchers who are doing workout regularly (age= 20.7±5.5 year; height= 178.4.±4 cm; body weight= 72.9±10.2kg; body mass index= 22.9±2.7kg/m2) attend voluntarily. Bench Press maximal value of power is determined directly 1 resistance coefficent method.( 1TM) 1 TM in the forces of 30-40-50-60-70-80-90-100 % power value is calculated according to the time that it lifted weight and travelled distance. The determined Bench Press maximal value of power ( 1 TM of 50-60 % ) 1-16 is applied eruptively again. Each repetition of power value is calculated.(Power=Weight X Distance / Duration (sec.). How long the weight lifted is determined thanks to photocell.( Sport Expert, Tumer Engineering, Ankara / TURKEY). In the dependent groups datas are evaluated with test t and test ANOVA and posthock Turkey and are analysed considering at 0.05 significance level. Evidences: Bench Press occurs within the degree in 50-70 % of 1 TM which is the high level of the power output, peak power is determined that 1 TM within 60 %.The power of average rates in 1-16 which is indicated the repetition 11-12 of 60 % degree in 1 TM not statically meaningful about difference of repetitions (p>0.05).