Boksörlerde kuvvet antrenmanı ile birlikte alınan magnezyumun vücut kompozisyonu, sportif performans, nörotransmitter ve stres hormonu üzerine etkisi
The effect of magnesium taken with strength training in boxers on body composition sportive performance neurotransmitter and stress hormone
- Tez No: 828347
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET RAMAZANOĞLU, PROF. DR. MALİK BEYLEROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Boks, Kuvvet Antrenmanı, Sportif Performans, Magnezyum, Vücut Kompozisyonu, Nörotransmitterler, Stres Hormonu, Boxing, Strength Training, Sports Performance, Magnesium, Body Composition, Neurotransmitters, Stress Hormone
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu araştırmanın amacı boksörlerde kuvvet antrenmanı ile birlikte alınan magnezyum kullanımının vücut kompozisyonu, sportif performans, nörotransmitter ve stres hormonu üzerine etkisini incelemek amaçlanmıştır. Araştırmaya 30 erkek boksör (yaş=18-25) gönüllü olarak katılmıştır. Bu araştırma yarı deneysel çalışma olup ön test-son test kontrol gruplu model kullanılmıştır. Boksörlere 8 haftalık kuvvet antrenmanı ile birlikte 250 mg magnezyum takviyesi uygulanmıştır. Katılımcılar randomize olarak dizayn edilip iki gruba (Deney=n:16 Kontrol=n:14) ayrılmıştır. Sekiz haftalık kuvvet antrenmanları ile birlikte uygulanan magnezyum kullanımının; vücut kompozisyonu parametreleri incelendiğinde; Vücut Ağırlığı ve VKİ değerlerinde anlamlı bir farklılık olmadığı, Vücut Yağ, Kas ve Sıvı oranların da zaman bakımından anlamlı farklılığın olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın sportif performansları incelendiğinde; boksörlerin Maksimal, Ortalama ve Minimum Kuvvet parametrelerinin tümünde gruplar arasında anlamlı bir farklılığın olduğu ayrıca Maksimal ve Ortalama Kuvvet verilerinin grup zaman etkileşimi açısından da anlamlı bir farklılığın olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların Dikey Sıçrama parametreleri incelendiğinde; grup zaman etkileşimi ve zaman bakımından anlamlı bir farklılığın olduğu gözlemlenmiştir. Katılımcıların Bench Press, Deadlift ve Squat verileri zaman bakımından anlamlı farklılığın olduğu tespit edilmiştir. Buna ek olarak Deadlif parametresinin grup zaman etkileşimi ve Suqat parametresinin gruplar arası ve grup zaman etkileşimi açısından da anlamlı bir farklılığın olduğu tespit edilmiştir. Boksörlerin kan laktat düzeyleri incelendiğinde; hem gruplar arası ve zaman bakımından hem de grup zaman etkileşimi açısından anlamlı bir farklılığın olduğu gözlemlenmiştir. Dahası deney grubunun kan laktat %-40,34 oranında bir düşüş gözlemlenirken, Kontrol Grubun da bu oran %81,08 oranında bir artış göstermektedir. Araştırmanın Fizyolojik parametreleri incelendiğinde; Serum Magnezyum verisinin grup zaman etkileşimi ve gruplar arasında anlamlı bir farklılığın olduğu tespit edilmiştir. Oksitosin ve Nöradranalin parametrelerinde grup zaman etkileşimi açısından anlamlı bir farklılığın olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca Seretonin ve CRF verilerinin de zaman bakımından anlamlı bir farklılığın olduğu tespit edilmiştir. Bunlara ek olarak Glutamat verilerinin gruplar arasında da anlamlı bir farklılığın olduğu gözlemlenmiştir. Boksörlerde kuvvet antrenmanı ile birlikte alınan magnezyum kullanımının vücut kompozisyonu, sportif performans, nörotransmitterler ve stres hormonu üzerine olumlu etkiler olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the effects of magnesium use, taken together with strength training, on body composition, sportive performance, neurotransmitter and stress hormone in boxers. 30 male boxers (age=18-25) voluntarily participated in the study. This research is a quasi-experimental study and a pretest-posttest control group model was used. The boxers received 250 mg of magnesium supplementation along with 8 weeks of strength training. Participants were randomly designed and divided into two groups (Experiment=n:16 Control=n:14). The use of magnesium applied with eight-week strength training; when body composition parameters are examined; It was determined that there was no significant difference in Body Weight and BMI values, and there was a significant difference in Body Fat, Muscle and Fluid ratios in terms of time. When the sportive performances of the research are examined; It was determined that there was a significant difference between the groups in all of the Maximal, Average and Minimum Strength parameters of the boxers, and there was also a significant difference in terms of the group time interaction of the Maximal and Average Strength data. When the Vertical Jump parameters of the participants were examined; It was observed that there was a significant difference in terms of group time interaction and time. Bench Press, Deadlift and Squat data of the participants were found to be significantly different in terms of time. In addition, it has been determined that there is a significant difference in terms of group time interaction of Deadlif parameter and between-group and group time interaction of Suqat parameter. When the blood lactate levels of the boxers were examined; It was observed that there was a significant difference both in terms of time and between groups and in terms of group time interaction. Moreover, while the blood lactate of the experimental group decreased by 40.34%, this rate increased by 81.08% in the Control Group. When the physiological parameters of the research are examined; It was determined that there was a significant difference between the groups and the group time interaction of the serum magnesium data. It was determined that there was a significant difference in terms of group time interaction in the parameters of oxytocin and neuradranaline. In addition, it was determined that there was a significant difference in Serotonin and CRF data in terms of time. In addition, it was observed that there was a significant difference between the groups in the Glutamate data. It reveals that the use of magnesium taken with strength training in boxers has positive effects on body composition, sportive performance, neurotransmitters and stress hormone.