Malign hava yolu obstrüksiyonlarında endobronşiyal argon plazma koagülasyonun etkinlik ve güvenliği
Efficacy and safety of bronchoscopic argon plasma coagulation in malignant airway obstructions
- Tez No: 627333
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKİF ÖZGÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: APC, Malign hava yolu obstrüksiyonu, Rijit bronkoskop, Argon plasma coagulation, malignant airway obstruction, rijid bronchoscopy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Yedikule Göğüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Giriş ve Amaç: Malign hava yolu tümörlerinde girişimsel bronkolojik tedavi yöntemleri ile hava yolu açıklığı sağlanarak semptom palyasyonu sağlanır. Bu yöntemlerden hangisinin kullanılacağı obstrüksiyonun tipine ve yerine, hastanın klinik durumuna, ekipmanın kullanılabilirliğine ve bronkoskopistin deneyimine bağlıdır. Argon plazma koagülasyon (APC), yüksek frekanslı monopolar akımın dokulara iletiminde iyonize argon gazının (argon plazma) kullanıldığı temassız bir elektrokoagülasyon yöntemidir. Biz de girişimsel bronkoloji ünitesinde endobronşiyal tedavi amacı ile rijit bronkoskopi yapılan semptomatik malign hava yolu obstrüksiyonu olan hastalarda APC yönteminin etkinlik ve güvenliğini değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Göğüs hastalıkları hastanesi girişimsel bronkoloji ünitesinde 2009-2018 tarihleri arasında, rijit bronkoskopi tekniği ile malign hava yolu obstrüksiyonu olan ve endobronşiyal tedavi yöntemlerinden APC'nin uygulandığı 584 hasta retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Hastaların 102'si kadın, 482'si erkek olmak üzere yaş ortalaması 58.212 (21-94) idi. 584 hastaya 721 kez APC (1-7) uygulandı. Bunların 102'sine (%17.4) sadece APC uygulanırken, 482 hastaya APC'ye en az bir tedavi modalitesi eşlik etti. Lezyonların 319'una (%54.6) endolüminal, 265'ine (%45.4) mikst obstrüksiyon nedeni ile APC uygulanırken; 483'ü (%82.7) santral, 101'i (%17.3) lober bronş yerleşimli idi. Çalışmamızda girişimsel bronkoskopiye bağlı komplikasyon görülen hasta sayısı 64 (%11) iken APC'ye bağlı komplikasyonlar, pnömotoraks, hemoraji ve stenoz olmak üzere hasta sayısı 5 (%0.9) idi. Hastaların işlem öncesi radyoterapi alması ve lezyonların periferik yerleşimli olmasının APC'ye bağlı spesifik komplikasyonlarda artışa neden olduğu saptanırken; yaşı, ASA (American Society of Anesthesiologists) skoru, komorbite sayısı ve malignite tiplerine göre APC'ye bağlı spesifik komplikasyonlarda farklılık olmadığı izlenmiştir. APC'nin etkinliği hemostaz ve hava yolu açıklığı sağlama olarak iki farklı şekilde değerlendirildiğinde; tam ve kısmi hemostaz sağlanması ve hava yollarında normalin %50'sinden fazla açıklık sağlanması (tam ve kısmi açıklık ) başarı olarak kabul edildi. Buna göre APC, hemostazda %96.4 başarılı iken hava yolu açıklığı sağlamada %97.4 oranında başarılı olarak bulundu. Sonuç: Semptomatik malign hava yolu obstrüksiyonlarında rijit bronkoskop ile yapılan APC, hemostaz sağlama ve hava yolu açıklığı sağlamada etkili bir yöntemdir. Bununla beraber APC'nin spesifik komplikasyonları nadir görülmektedir ve yüksek riskli hasta gruplarında güvenle kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Interventional bronchoscopic treatment methods maintain airway patency in malignant airway tumors, thus providing symptom palliation. Which of these methods will be used depends on the type and location of the obstruction, patient's clinical condition, equipment availability and bronchoscopist's experience. Argon plasma coagulation (APC) is a non-contact electrocoagulation method that uses ionized argon gas (argon plasma) to transmit high-frequency monopolar current to tissues. We here aimed to evaluate the efficacy and safety of the APC method in patients with symptomatic malignant airway obstruction who underwent rigid bronchoscopy for endobronchial treatment in the interventional bronchoscopy unit. Method: 584 patients who had symptomatic malignant airway obstruction and applied APC among endobronchial treatment methods using rigid bronchoscopy technique between 2009 to 2018 in the interventional bronchoscopy unit at the department of the chest diseases were retrospectively analyzed. Results: Of the patients, 102 were female and 482 were male. Their mean age was 58.212 (21-94). APC (1-7) was applied 721 times to 584 patients. While APC was only performed for 102 of them (17.4%), 482 patients were accompanied by at least one treatment modality. APC was applied to 319 (54.6%) of the lesions due to endoluminal obstruction and to 265 (45.4%) due to mixed obstruction. 483 lesions (82.7%) were centrally localized whereas 101 (17.3%) lesions were located at lobar bronchus. In our study, 64 patients (11%) developed complications due to interventional bronchoscopy while 5 patients (0.9%) suffered from APC-related complications, pneumothorax, hemorrhage, and stenosis. We found that the fact that the patients received radiotherapy before the procedure and the lesions were located peripherally led to an increase in specific complications related to APC. There was no difference in specific complications secondary to APC according to the age, ASA (American Society of Anesthesiologists) score, the number of comorbidities and the types of malignancy. When the effectiveness of APC was evaluated in two different ways as maintaining hemostasis and airway patency; achieving complete and partial hemostasis and providing more 50% patency than normal in the airways (complete and partial patency) were considered as a success. This shows that APC was successful in achieving hemostasis in the ratio of 96.4% and in providing airway patency in the ratio of 97.4% Conclusion: Rigid bronchoscopic use of APC for the management of malignant airway obstructions in symptomatic patients is an effective method for achieving hemostasis and providing airway patency. Since specific complications secondary to APC are rarely encountered, it could be used safely in high-risk patient groups.