Yoga yapan ve yapmayan kadınlarda, bilinçli farkındalık, duygu farkındalığı ve duygu düzenleme düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of emotion regulation mindfullness and emotion awareness levels in women who do and do not do yoga
  1. Tez No: 627409
  2. Yazar: ECE AYSAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNEM CANKARDAŞ NALBANTÇILAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yoga, duygu düzenleme, bilinçli farkındalık, duygu farkındalığı, Yoga, emotion regulation, mindfullness, emotion awareness
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma yoganın duygu düzenlenmeyi, bilinçli farkındalığı, duygu farkındalığını etkileyip etkilemediğini, ne yönde etkilediğini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Yoganın psikolojik sağlığa destekleyici, koruyucu ve olumlu etkisinin olabileceğini göstermek ve literatüre katkı sağlamak hedeflenmiştir. Çalışmanın örneklemini İstanbul'da yaşayan, 18 yaş ve üzeri 100 yoga yapan ve 100 yoga yapmayan kadın olmak üzere toplam 200 kadın oluşmaktadır. Çalışmaya katılan kadınlardan demografik bilgi formu, duygu düzenleme güçlükleri ölçeği, bilinçli farkındalık ölçeği, duygu farkındalığı ölçeği kullanılarak veri toplanmıştır. Araştırmanın sonucunda yoga yapan grubun, duygu düzenleme güçlüğü puanlarının yoga yapmayan kadınlardan anlamlı düzeyde düşük olduğu görülmüştür. Sonuç olarak yoganın psikolojik sağlığa olumlu yönde katkısı olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study will regulate whether or not yoga regulates your emotion regulation, conscious awareness, emotion awareness. It is designed to show that yoga can have a supportive, protective and positive effect on mental health and to provide your literature. Sample of the study: It consists of a total of 200 women, including women living in Istanbul, who are 100 years old and above, and who practice 100 yoga. Data were collected from the women participating in the study for demographic information formula, emotion regulation difficulties scale, conscious awareness scale, emotion awareness scale. It is seen that the group doing yoga has significantly lower emotional regulation difficulties than the non-yoga group. As a result, yoga has a positive effect on mental health.