Bir dijital pazarlama aracı olarak İnstagram: Küçük işletmeler üzerine bir araştırma
A research on stores operating in Instagram
  1. Tez No: 627786
  2. Yazar: FATMA ADMIŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA CINGI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Instagram, Sosyal Medya Reklamları, Pazarlama, Mağaza, Social Media, Instagram, Social Media Advertising, Marketing, Store
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
İnsanların son zamanlarda, sosyal ağlarda çok fazla vakit geçirmeye başlaması işletmeleri harekete geçirmiştir. Instagram'ın her geçen gün potansiyel tüketicilerle dolup taşması işletmelerin burada bulunmasını zorunlu hale getirmiştir. Bu önemle, hazırlanan yüksek lisans tez çalışmasında; İstanbul'dan 1 dekorasyon mağazası, Kayseri'den 1 dekorasyon, 1 gıda, 2 zücaciye ve 2 kadın giyim mağazası, Kırklareli, Ankara ve Trabzon'dan da birer kadın giyim mağazası olmak üzere toplam 10 işletme sahibi ile görüşülmüştür. Yarı yapılandırılmış mülakat tekniği ile gerçekleştirilen çalışmada, Instagram kullanan işletmelerin, bu platformu ne amaçla kullandığını, satış ve pazarlamalarında ne gibi stratejiler izlediğini ve mecranın sağladığı faydaları ve eksi yönleri ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler tematik olarak incelenip analiz edilmiştir. İşletmelerin Instagram'ı; pazarlamada kullandıkları ve bundan fayda sağladıkları sonucuna varılmıştır. Katılımcıların çoğu, olumsuz tarafları olsa da hedef kitleye zahmetsiz ve ucuz bir yol ile ulaştıkları için bu mecrada yer almaktan memnun olduklarını belirtmiştir. Dolayısıyla, az bir reklam maliyetiyle daha geniş bir kitleye ulaşmak isteyen işletmeler, Instagram'ı aktif kullanmak zorundadır. İşletmelerin bu platformda tüm çalışmalarını yürütürken, profesyonellerle iş birliği yapması uzun vadeli bir başarı yakalamak açısından önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The fact that people have started spending a lot of time on social networks has mobilized businesses. The fact that Instagram is full of potential consumers every day made businesses need to be here. In the master's thesis prepared based on this importance; A total of 10 business owners were contacted: 1 decoration shop in Istanbul, 1 decoration in Kayseri, 1 food, 2 glassware and 2 women's clothing stores, and a women's clothing store in Kirklareli, Ankara and Trabzon. In the study carried out with a semi-structured interview technique, it was aimed to reveal the benefits and minus aspects provided by the businesses using Instagram, which strategies they use in this platform, sales and marketing. The data obtained as a result of the research were analyzed and analyzed thematically. Businesses Instagram; It is concluded that they use and benefit from marketing. Most of the participants stated that they are pleased to be on this channel because they reach the target audience effortlessly and cheaply, despite their negative aspects. Therefore, businesses that want to reach a wider audience with a small advertising cost should actively use Instagram. In order to achieve long-term success, businesses are recommended to cooperate with professionals while doing all their work on this platform.