Fixed mindset, achievement goals, reconceptualized l2 motivational self system, academic buoyancy, resilience and success of English preparatory program students at Turkish emi universities: A structural equation modeling study
Türkiye'de EMI üniversitelerindeki İngilizce hazırlık programı öğrencilerinin sabit zihniyet, başarı hedefleri, yeniden kavramsallaştırılmış ikinci dil motivasyonel benlik sistemi, akademik dayanıklılık, direnç ve başarısı: Bir yapısal denklem modelleme çalışması
  1. Tez No: 893538
  2. Yazar: SİNEM MADEN TUNA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKER KALENDER, DOÇ. DR. HİLAL PEKER, DR. ÖĞR. ÜYESİ AIKATERINI MICHOU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sabit zihniyet, Başarı Hedefleri, Akademik Dayanıklılık, Akademik Zorluklarla Mücadele Gücü, Yeniden Kavramsallaştırılmış L2 Motivasyonel Benlik Sistemi, Fixed mindset, Achievement Goals, Academic Resilience, Academic Buoyancy, Reconceptualized L2 Motivational Self System
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 265
Özet
Motivasyon henüz çeşitli motivasyon teorilerinin farklı yönlerini içeren bütünleştirici bir yapı olarak tam olarak araştırılmamıştır. Literatürde İngilizceyi yabancı dil olarak Öğrenenlerin başarısını daha etkili bir şekilde açıklamayı sağlayabilecek bu eksiklik, İngilizce öğrenenleri daha dayanıklı, dirençli, canlı ve nihayetinde başarılı olmaya iten şeyin ne olduğu konusunu anlamamızı kısıtlamaktadır. İlişkisel analiz yapılan bu çalışmada, İngilizce Hazırlık Okullarındaki öğrencilerin sabit zihniyeti ve akademik başarıları arasındaki ilişkiyi incelemek için Kısmi En Küçük Kareler Yapısal Eşitlik Modellemesi (PLS-SEM) kullanılmıştır. Ayrıca başarı hedefleri (Model 1) veya ikinci dil motivasyonel benlikleri (Model 2) ile akademik dayanıklılık ve direncin etkileşimi incelenmiştir. Veriler, Türkiye'deki eğitim dili İngilizce olan dört üniversitede İngilizce Hazırlık Okullarındaki 343 öğrenciden toplanmıştır. Bulgular, sabit zihniyetin, ustalık kaçınma ve performans kaçınma hedeflerine benzer şekilde, zorunlu ikinci dil benliği ve korkulan ikinci dil benlliği ile pozitif ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Sabit zihniyet, ideal ikinci dil benliği ve akademik dayanıklılık arasında ise negative ilişki bulunmaktadır. Akademik başarının akademik direnç ile pozitif, fakat korkulan yabancı dil benliği ile negatif bir ilişkisi vardır. Öğrencilerin ideal yabancı dil benlikleri yaklaşma hedeflerine, korkulan yabancı dil benlikleri ise akademik dayanıklılık ve dirençle ilişkileri açısından kaçınma hedeflerine benzerdir. Çalışma son olarak yeni geliştirilen modeller ışığında tavsiyeler içermektedir.
Özet (Çeviri)
Motivation has not yet been fully explored as an integrative construct comprising complementary aspects from various motivational theories that, together, can more effectively predict student success in learning English as a foreign language (EFL). This gap in the literature limits our understanding of what drives English learners to be resilient, buoyant, and ultimately succeed. In this correlational study, I used Partial Least Squares Structural Equation Modeling (PLS-SEM) to examine the relationship between a fixed mindset and academic success, mediated either by achievement goals (Model 1) or L2 motivational selves (Model 2), along with academic resilience and buoyancy, in English Preparatory Programs (EPPs). Data were collected from 343 students enrolled in EPPs at four English-Medium Instruction (EMI) universities in Türkiye. The findings revealed fixed mindset was positively related to mastery avoidance and performance avoidance goals similar to ought-to L2 self and feared L2 self. On the other hand, the relation among fixed mindset, ideal L2 self, and academic resilience was negative. Moreover, academic success has a positive relation with academic buoyancy, but negative relation with feared L2 self. Additionally, while students' ideal L2 selves were similar to their approach goals, their feared L2 selves were similar to avoidance goals in terms of relations to resilience and buoyancy. The implications are provided in light of the newly developed models.