Yenilenebilir enerji hukuku ve teşvikler
Renewable energy law and incentives
- Tez No: 627913
- Danışmanlar: PROF. DR. NUR ZELİHA KAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji Hukuku, Yenilenebilir Enerji Teşvikler, Renewable Energy Law, Renewable Energy Incentives
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
İklim krizinin giderek etkisini göstermesi, mevcut enerji kaynaklarının gelecekteki belirsizliği ve her geçen gün artan enerji ihtiyacından doğan çevresel ve ekonomik sorunların çözümü için yenilenebilir enerji kaynakları tercih edilen bir enerji türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Uluslararası hukukta tavsiye nitelikli çalışmalarla kendisine yer bulan bu enerji kaynakları, ülkelerin gerçekleştirmiş oldukları mevzuat ve teşvik çalışmaları sayesinde gelişim göstermektedir. Ancak gelinen nokta itibariyle dünyamız hala bu kaynaklardan potansiyelinin çok aşağısında istifade etmektedir. Bu sebeple, kaynakların kullanımının arttırılmasında uluslararası alanda işbirliği yapılarak mevzuat ve teşvik çalışmalarının geliştirilmesi esas olacaktır. Çalışmamızda, yenilenebilir enerjinin gelişiminde önemli pay sahibi olan mevzuat ve teşviklerin Uluslararası Hukuk, AB Hukuku ve Türk Hukuku bakımından mukayeseleri yapılarak bu enerji kaynaklarının gelişimi için öneriler getirme amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Renewable energy arose out of need that occured as a keysolution to environmental and economic problems caused by rise of global warming and lack of energy potential for the future. These energy sources have been improved by internal regulations and incentives of countries although it has not been at the same level in international law. However, it can be seen that these improvements are inadequate for renewable energy sources once compared with its potential. Hence, international cooperations are a must in terms of laws and incentives for exact level of improvement. In this study, the aim is to explain and compraise regulations and incentives, that has an important role for improvement of renewable energy sources at this level, with approach of International Law, Eurupean Union Law and Turkish Law and also offer suggestions.