Culture in organizations: The case for a multinational company
Örgütlerde kültür: Çok uluslu bir şirket örneği
  1. Tez No: 62799
  2. Yazar: ASLI YAĞMURLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILMAZ ÜSTÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: örgüt kültürü japon iş kültürü, kültürel öğeler. IV, organizational culture, Japanese work culture, organizational settings. iii
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
öz ÖRGÜTLERDE KÜLTÜR: ÇOK ULUSLU BÎR ŞÎRKET ÖRNE?İ Yağmurlu, Aslı Yüksek Lisans Tezi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Üstüner Ocak 1997, 136 sayfa Bu çalışmada örgüt kültürünün ne olduğu, kuramsal çerçevesi ve kültürün örgüt hayatındaki yeri ortaya konmaya çalışılmıştır, örgüt yapısı içindeki kültürün karakteri, günümüz çok uluslu şirketleri için dikkat çekicidir. Bundan hareketle, bu çalışmada çok uluslu örgütlerde kültürün doğasının anlaşılması hedeflenmiştir. örgüt hayatındaki, örgüt kültürünün anlaşılması için, Japon kökenli bir örgüt olan, ToyotaSa ele alınmıştır. Örgüt kültürü, örgütün uygulamaları, sembolleri ve dili incelenerek ortaya konmaya çalışılmıştır. Bunun gerçekleştirilebilmesi gayesiyle Toyota fabrikalarında incelemeler yapılmış ve yöneticilerle görüşülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CULTURE IN ORGANIZATIONS: THE CASE FOR A MULTI NATIONAL COMPANY Yağmurlu, Aslı M.S., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assist. Prof. Dr. Yılmaz Üstüner January 1997, 136 pages The concern of this study is to examine what is organizational culture, the theorotical frame of organizational culture and its role in the organizational life. In this construction the characteristic of culture is remarkable in today's multi national organizations. With this concern the aim of this study is set to understand the nature of culture in a multi national organization. To understand the role of the organizational culture in organizational life we focused on a Japanese origined organization ToyotaSa. We tried to examine organizational culture with practices, symbols and language manners of organizational life. For this purpose, we made interviews with the managers and make observations in Adapazarı plantation of Toyota.