Kamuda iç kontrol sisteminin etkinliğini sağlamada iç denetimin rolü
The role of internal audit in providing efficieny of internal control system in public
- Tez No: 628196
- Danışmanlar: PROF. DR. NECDET SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İç Denetim, İç Kontrol, 5018 sayılı Kanun, Kamu İç Kontrol Standartları, Internal Audit, Internal Control, Law No. 5018, Public Internal Control Standards
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu çalışmanın amacı, COSO modeli esas alınarak belirlenen kamu iç kontrol standartlarının temel bileşenleri çerçevesinde; kamu sektöründeki iç denetim faaliyetlerinin, iç kontrol sisteminin etkinliğini sağlamada ne kadar etkili olduğunu belirlemektir. Bu kapsamda kamuda görev yapan 284 iç denetçi ile anket çalışması yürütülmüştür. Araştırma sonucunda kamuda görev yapan iç denetçilerin; idarelerinin iç kontrol sisteminin etkinliğini sağlaması hususunda“Örgüt Yapısı”boyutunda üst yönetim ve çalışanlar tarafından genel olarak yeterli desteği görmedikleri tespit edilmiştir. Buna rağmen iç denetçilerin“Risk Değerlendirme”,“Kontrol Faaliyetleri”,“Bilgi ve İletişim”ve“İzleme”boyutlarında sisteme etkin olarak katkı sağladığı,“Kontrol Ortamı”boyutunda ise kısmen başarı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca“Diğer Güvence Faaliyetleri”boyutu içerisinde incelenen“BT Denetimi”ve“Performans Denetimi”alanında iç denetçilerin kendilerinden beklenen katkıyı henüz sağlayamadıkları da tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine how effective the internal audit activities in the public sector are in providing the efficiency of the internal control system, within the framework of the main components of the public internal control standards determined based on the COSO model. In this context, a survey was conducted with 284 internal auditors working for the public sector. As a result, in general, it was determined that the internal auditors working in the public sector did not receive adequate support from the senior management and employees, in terms of“Organizational Structure”to ensure the effectiveness of the internal control system of their administrations. Nevertheless, it has been concluded that internal auditors actively contribute to the system on the basis of“Risk Assessment”,“Control Activities”,“Information and Management”and“Monitoring”and partially succeeded in the“Control Environment”part. In addition, it was found out that internal auditors have not yet been able to make the expected contribution in the fields of“IT Audit”and“Performance Audit”which are investigated within the scope of“Other Assurance Activities”.