Examining themes of trauma and discrimination in Roald Dahl's works from the viewpoint of semiotics of translation
Roald Dahl'ın eserlerindeki travma ve ayrımcılık temalarını çeviri göstergebilimi bakış açısıyla incelemek
  1. Tez No: 628245
  2. Yazar: SEMA DİLARA YANYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Travma Teorisi, Ayrımcılık, Roald Dahl, Çeviri Göstergebilimi, Trauma Theory, Discrimination, Roald Dahl, Semiotics of Translation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu çalışma yazar Roald Dahl ve yazarın Charlie and the Chocolate Factory (2001b) ve Matilda (2001c) adı iki eseri üzerine odaklanmıştır. Bu doğrultuda, çocuk kitaplarında bulunabilecek ayrımcılık temalarının fantastik öğeler çevresinde nasıl ele alınabildiği incelenmekte ve yazarın geçmişinde yaşadığı travmalar ile eserleri arasında bir bağlantı olup olmadığı araştırılmaktadır. Öncelikle yazarın hayatı ve iki eseri, metinlerarasılık bağlamında eş zamanlı olarak okunmaktadır. Bu eserler Paris Göstergebilim Okulu tarafından geliştirilen ve Sündüz Öztürk Kasar'ın çeviri göstergebilimi bağlamında derlediği edebi metinlere yönelik çözümleme işlemlerinden yararlanılarak incelenmektedir (2009a, pp. 166-172). Çözümlemenin sonucunda, Dahl'ın geçmişinde yaşadığı travmatik olaylara ilişkin olarak açığa çıkarılan örtük göstergeler üzerinden travma okuması gerçekleştirilmektedir. Özgün metinlerin çözümlenmesinin yanı sıra, bu metinlerin ikişer Türkçe çevirisi ele alınarak çeviri göstergebilimi doğrultusunda çeviri değerlendirmesi yapılmakta ve sonuç olarak özgün metinlerdeki travma göstergelerinin erek metinlere aktarımında anlam dönüşümlerinin oluştuğu açığa çıkarılmaktadır. Yazarın kendi hayatında maruz kaldığı travmalara, engelli ayrımcılığına ve cinsiyet ayrımcılığına yazdığı bu kitaplar ile tepki göstermiş olabileceği düşünülebilir. Sonuç olarak, yazarın bu metinleri bir tepki niteliğinde kurguladığı ve çocuk metnine uygun bir şekilde fantastik öğelerle donattığı düşünülebilir. Buna ek olarak, güzellik algısını sosyal bir kriter olarak benimseyenlerin ve sözde farklı bireyleri haksızca yargılayanların asıl yargılanması gereken kişiler olduğunu okurlara anlatmak istediği sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to verify any connection between the author Roald Dahl and his works Charlie and the Chocolate Factory (2001b) and Matilda (2001c). It also examines how the themes of discrimination can be fictionalized in a children's book by using fantastic elements. Moreover, the study focuses on a review of Dahl's life and his previous trauma experiences and an evaluation of whether his works are related to these traumas. Dahl's life and his two books are concurrently read in the context of intertextuality. These works are investigated by using the operations of literary text analysis developed by Paris School of Semiotics and compiled by Sündüz Öztürk Kasar (2009a, pp. 166-172) within the context of semiotics of translation. As a result, some implicit signs that are considered to match with the traumatic events that Dahl experienced are found in both books and trauma reading is thus performed through these signs. In addition to the original texts used in this study, two Turkish translations of both books are dealt with and translations are evaluated within the framework of semiotics of translation. Consequently, trauma signs in the Turkish translations of these books confirm some meaning transformations. One may construe that Dahl may have reacted to his real-life traumas in his books as well as to two types of discrimination, namely disability and gender discrimination. Overall, Dahl constructed these texts as a reaction and surrounded them with fanciful elements in accordance with the characteristics of children's books, and that he intended to express a message to the readers: people who adopt the standard view of using“beauty perception”as a social criterion and unfairly judge the so-called different individuals are the ones who should be judged.