Liderlik tarzlarının sinizm ve sanal kaytarma davranışına etkisi: Afyonkarahisar ili belediye çalışanları üzerine bir araştırma
The effect of leadership styles on cinism and virtual screening behavior: A research on the municipal employees of Afyonkarahisar
- Tez No: 628399
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ÖZUTKU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, liderlik tarzları, sinizm, sanal kaytarma, Leadership, leadership styles, cynism, cyberloafing
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, liderlik tarzları, sinizm ve sanal kaytarma davranışları ile ilgili alanyazın incelendikten sonra liderlik tarzlarının sinizm ve sanal kaytarma davranışlarına etkisini incelemektir. Ayrıca çalışmanın alt amacı olarak çalışanların demografik özelliklerine göre yöneticilerin dönüşümcü, etkileşimci ve serbest bırakıcı liderlik tarzlarını algılamaları ile işgörenlerin sanal kaytarma davranışları ve sinik davranışları arasında fark olup olmadığını incelemektir. Bu kapsamda Afyonkarahisar Belediyesinde görev yapan 252 beyaz yakalı çalışanı kapsayan bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Araştırma için anket tekniği kullanılmıştır. Anket uygulaması 27/12/2019 ile 06/01/2020 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmada çok faktörlü liderlik ölçeği, örgütsel sinizm ve sanal kaytarma ölçekleri uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular liderlik tarzlarının dönüşümcü, etkileşimci liderlik boyutları ile sinizm ölçeğinin bilişsel, duyuşsal, davranışsal boyutları arasında negatif ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkinin olduğu ortaya ortaya konulmuştur. Ayrıca yapılan analizler sonucu elde edilen bulgular liderlik tarzlarının dönüşümcü, etkileşimci liderlik boyutları ile sanal kaytarma ölçeğinin major sanal kaytarma boyutu arasında negatif ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkinin olduğunu ortaya koymuştur. Tam serbestlik tanıyan liderlik boyutu ile bilişsel, duyuşsal, davranışsal boyutlarının, sanal kaytarma ölçeğinin major sanal kaytarma boyutu arasında pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkinin olduğu ortaya konulmuştur. Buna karşın sanal kaytarma ölçeğinin minor sanal kaytarma boyutu ile liderlik tarzları ölçeğinin dönüşümcü, etkileşimci boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir etkinin olmadığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Main purpose of this research, after investigate leadership styles, cynism and literature that is related to cyberloafing behaviours, is to investigate the effect of leadership styles to cynism and cyberloafing behaviours. Furthermore, as a sub-purpose of study, is to investigate whether a difference between transformist, interactionist and laissez-faire leadership style perceptions of managers by demographic features of employees and cyberloafing behaviours and cynic behaviours of workers. In this context, a study involving 252 white collar employees working in Afyonkarahisar Municipality was carried out. Questionnaire technique was used for the research. The survey was carried out between 27/12/2019 and 06/01/2020. In the research, multi-factor leadership scale, organizational cynicism and unreal evasion scales were applied. Obtained data were analyzed by SPSS packaged software. The findings obtained in the research revealed that there is a negative and statistically significant effect between the transformational, interactive leadership dimensions of the leadership styles and the cognitive, affective and behavioral dimensions of the cynic scale. In addition, the findings obtained from the analysis revealed that there is a negative and statistically significant relationship between the transformational, interactive leadership dimensions of the leadership styles and the major virtual logging dimension of the virtual loaf scale.It has been demonstrated that there is a positive and statistically significant effect between the leadership dimension that gives full freedom and the cognitive, affective and behavioral dimensions of the cyberloafing scale. But however, It has been demonstrated that there is no statistically significant effect between the minor cyberloafing scale of the virtual slacking scale and the transformational and interactionist dimensions of the leadership styles scale.