The Sociology of women: The discourse in radical journals
Kadın sosyolojisi: Türkiye'deki radikal dergilerin söylemi
  1. Tez No: 62841
  2. Yazar: FATİME GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ECEVİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Eşitlik, Ataerkillik, Sınıf, Feminizim, Sosyalizm, Toplumsal Cinsiyet. IV, Equality, Patriarchy, Class, Feminism, Socialism, Gender. m
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
oz KADIN SOSYOLOJİSİ: TÜRKİYEDEKİ RADİKAL DERGİLERİN SÖYLEMİ Güneş, Fatime Yüksek Lisans Tezi, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Mehmet Ecevit Ocak 1997, 102s. Feminizmin 1980 sonrası Türkiye' de popüler bir hareket olarak ortaya çıkması ile birlikte, kadın sorunu Türkiye yazınında geniş bir şekilde tartışılmaya başlanmıştır. Bu çalışmanın alanını 1980 sonrası sol dergilerin kadın sorunu üzerine yazdıkları yazılar oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı, sol yaklaşımın kadın sorunu üzerine yazılan yazılarının analizini yapmaktır. Bu analiz liberal, radikal, sosyalist feminist teorilerin ve Marksist düşüncenin kadın sorununu ele alıştaki temel kavramları ışığı altında yapılmıştır. Bu çalışma teorik yaklaşımlar ile Türkiye' deki sol düşüncenin kadın sorunu üzerindeki ortak kavram ve temalarını ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada ayrıca Türk solunun feminist teorilere göre kadın sorunu ele alışlarındaki farklılıklarda değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE SOCIOLOGY OF WOMEN: THE DISCOURSE IN RADICAL JOURNALS Güneş, Fatime M.S., Department of Sociology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet Ecevit January 1997, 102p. As Feminism has emerged as a popular movement in Turkey since 1980, the problem of women has been widely discussed in the literature. The scope of this study is comprised of debates on women problem taking into account by left wing journals after 1980. This study aims examine the discourse analyses of the left wing essays on women problem in Turkey. This analyses is carried out under the light of liberal, radical, socialist, feminist teories' and Marxist tought's conceptualizations in dealing with women problem. This study explores similar concepts and themes that theoritical approaches and the left tought use in analysing women problem in Turkey. It also assesses the extent to which Turkish left differs from feminist theories in elaborating the women issue.