Azerbaycan'da kış turizmi potansiyeli ve Guba-Haçmaz, Şeki-Zagatala bölgelerinde bir uygulama
Winter tourism potential in Azerbaijan and an application in Guba-Khachmaz, Sheki-Zagatala winter tourism regions
  1. Tez No: 628411
  2. Yazar: AYSEL MAMMADLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA AYTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kış Turizmi, Memnunluk Seviyesi, Alternatif Turizm, Winter Tourism, Level of Satisfaction, Alternative Tourism
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Son yıllarda dünya turizm sektöründe geleneksel turizm türlerinden alternatif turizm türlerine bir geçiş gözlemlenmektedir. Turizm sektörünün mevsimselliğini azaltılması nedeni ile ortaya çıkan turizm türlerinden biri de kış turizmidir. Fakat kış turizmi kavramının oluşturulması, gerçekleştirilmesi ve geliştirilmesi için bölgenin belirli koşullara uygun olması gerekmektedir. Bu koşullara sahip olan ülkeler kış turizminin ülkeye sağlayacağı toplumsal ve ekonomik yararların bilincinde olup, kış turizmi için gereken altyapıyı oluştururlar. Azerbaycan'da kış turizmi potansiyeli ile ilgili yapılan bu çalışmada da ülkemizdeki turizm endüstrisinde kış turizminin önemini, mevcut durumunu, bu alanda nelerin yapılabileceğini ortaya koymak için bir araştırma yapılmıştır. Azerbaycan'da büyük kış turizmi potansiyeli mevcuttur. 2012 yılında kurulan Şahdağ Kış Turizm Merkezi ve 2014 yılında kurulmuş olan Tufandağ Kış Turizm Merkezi de bu alanda atılan en önemli adımlardan biridir. Fakat ülke kış turizm potansiyeli bununla sınırlandırılmamalı, kış turizmi potansiyeline sahip olan diğer bölgelerde de turizm altyapısı oluşturulmalı ve turist akını teşvik edilmelidir. Azerbaycan'da bulunan kış turizm tesislerindeki mevcut durumu ve ziyaretçilerin bundan memnunluk seviyesini ölçmek için kış turizmi katılımcılarına bir anket yöneltilmiştir. Anket sorusundakı memnuniyetle ilgili ifadeler sıralayıcı ölçeğe sahip likert tipli olduğundan, klasik ki-kare testi yerine ordinal bağımsızlık testi uygulanmıştır. Uygulamalar R project yazılımı ile hazırlanmıştır. Çalışmanın esas amacı ülkemizdeki kış turizmi potansiyelinin ortaya konması, kış turizm endüstrisi durumunun ve bölgelerde kış turizmi olanaklarının araştırılması, altyapıya ilişkin sorunların belirlenmesi, iyileştirici önerilerin geliştirilmesidir.
Özet (Çeviri)
In recent years in the world tourism sector there has been a shift from traditional types of tourism to alternative types of tourism. One of the types of tourism emerging as results of seasonal decline in the tourism sector is winter tourism. But the region must meet the certain conditions for to build, to realize and to developed winter tourism. The countries with these conditions are aware of the socio-economic benefits of winter tourism and create the necessary infrastructure for winter tourism. In my research, on the potential of winter tourism in Azerbaijan the current status and the importance, the development of winter tourism in the tourist industry in our country has been investigated in terms of what can or should be done in this area. Azerbaijan has great winter tourism potential. Shahdag winter tourism center established in 2012 and Tufandag winter tourism center established in 2014 is one of the most important steps taken taken in this area. But the countrys winter tourism potential should not be limited only with these and at the same time tourism infrastructure, a tourist flow should be created in other regions with winter tourism potential. Because of the intense interest to this type of tourism in Azerbaijan, people used of the winter tourism opportunities of tourism of neighboring countries. In order to measure the current status of winter tourism facilities in Azerbaijan and to learn the level of satisfaction of visitors. I sent a request participants of different winter tourism. The expression of satisfaction in the survey being because of Likert scale type, instead of classic chi-square test the ordinal independence test was applied. The programs were prepared by R program. The main purpose of the research is to improve the winter tourism infrastructure in our country and to investigate and to develop the necessary research work in this regard.