A study of student drop-out at open high school: Reasons and recommendations
Açıköğretim lisesi öğrencilerinin öğrenimi terk etme nedenleri ve öneriler
  1. Tez No: 62852
  2. Yazar: ZEHRA ADIYAMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SABRİ KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenimi Terk, Uzaktan Eğitim, Yönetim Danışmanlığı, Rehberlik, Orta Öğrenim. VI, Drop-out, Distance Education, Counseling, Tutoring, Secondary Education. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
AÇIKÖ?RETİM LİSESİ Ö?RENCİLERİNİN Ö?RENİMİ TERK ETME NEDENLERİ VE ÖNERİLER Adıyaman, Zehra Yüksek Lisans, İngiliz Dili Eğitimi Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Sabri Koç Nisan 1997, 70 sayfa Bu çalışma, Açıköğretim Lisesi (AÖL) öğrencilerinin öğrenimlerini yanda bırakma nedenlerini incelemek ve AÖL'nin uygulamalarının iyileştirilmesi için bazı öneriler geliştirmek amacıyla yapılmıştır.. AÖL öğrencilerinin öğrenimlerini yanda bırakma ve okulu terketme nedenlerini ve öğrencilerin öğrenimlerini sürdürmek için AÖL'den beklentilerinin neler olduğunu araştırmak amacıyla, 14 soruluk bir anket hazırlanmıştır. Anket, Ankara'da oturan ve tasdiknamelerini almak için AÖL yönetim binasına bizzat gelen kişilere uygulanmıştır. Anketi dolduran 59 kişi, bu çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Anketin ilk bölümü cinsiyet, medeni durum, yaş, meslek, ortaokulu tamamlama şekli, basan durumu, eğitim süresi gibi kişisel bilgileri içeren sorulardan; ikinci bölümü ise, öğrenimi terk etme nedenleri ile kurumla nasıl bir iletişim kurmak istediklerine yönelik sorulardan oluşmaktadır. Çalışma, öğrencilerin AÖL'ne başvurma nedenlerinin“orta öğrenimi tamamlama isteği”üzerinde yoğunlaştığım göstermektedir. Ayrıca,“üniversiteye devam etme”ve“bilgilerini geliştirme arzulan”da önemli nedenler arasında yer almaktadır. Çalışmanın sonuçlan, öğrenimi terk etme nedenleri arasında kişisel nedenlerin yanısıra, yönetsel ve yapısal sorunların dikkat çekecek kadar belirgin olduğunu göstermektedir. Bu sorunların çözümü, uygulanmakta olan yönetmeliğin bazı maddelerinin (ör: 36. madde) öğrencilerin gereksinimlerine göre yeniden gözden geçirilmesinde ve yüz yüze eğitimin gerçekleştirilmesinde yatmaktadır. Bu çalışmada AÖL, bir uzaktan eğitim modeli olarak irdelenmiş; uzaktan eğitimin en önemli tamamlayıcıları olarak AÖL yönetmeliğinde de yer alan yönetim danışmanlığının, rehberliğin, iki yönlü etkileşimli iletişimin ve yüz yüze eğitimin uygulanmaya konmasının gerekliliği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY OF STUDENT DROP-OUT AT OPEN HIGH SCHOOL: REASONS AND RECOMMENDATIONS Adıyaman, Zehra M.A., English Language Teaching Supervisor: Prof. Dr. Sabri Koç April 1997, 70 pages This study, primarily, aims to examine the reasons for dropping-out from the Open High School (OHS) and includes some recommendations for improvement of the OHS from this perspective. A 14-item questionnaire was designed to collect data from the students on the reasons for dropping-out and the students' expectations from the OHS to continue their education. The questionnaires were filled out by the OHS students who personally applied to the administration headquarters of the OHS, Ankara for dropping-out from school. 59 students who filled out the questionnaire served as the sample of the study. The first part of the questionnaire deals with the demographic data about the students such as gender, marital status, age, type of middle school education, occupation, completed credits and duration of education. The second part of the questionnaire consists of the items on the reasons for their drop-outs and the students' expectations from the OHS to continue their education. IIIThe results of the study show that most of the responses to the questions on reasons for their registration to the OHS focused on“completing high school education”, followed by“entering university”and“gaining knowledge”. Furthermore, it is found out that the administrative and organizational problems are noticeable among the causes for drop-outs, besides personal reasons. The solution of these problems are related to the renewal of regulations (e.g. 36th rule) in accordance with the students' needs which come out during the adaptations; and the realization of face-to-face education. In this study, the OHS is discussed as a distance education model and it is emphasized that the original model which includes the main components of a distance education institution such as counseling, tutoring, two way interactive communication and face-to-face education should be strictly followed as a must for success.