Kant'ta ahlak ve eğitim sorunu
The issue of morality and education in Kant
- Tez No: 628528
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA YILDIZ TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Felsefe, Education and Training, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Kant, ahlak, irade, ödev, buyruk, eğitim, fiziki eğitim, pratik eğitim, Kant, morality, willpower, task, imperative, education, physical education, practical education
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Eserleri ve düşünceleri ile topluma yön veren Immanuel Kant'ın ahlak ve eğitim sorununu incelemeyi amaçladık. Kant'ın günümüz eğitim anlayışına ne gibi katkıları olduğu ve bundan sonra da ne gibi katkılar sağlayacağı konusu çalışmanın amaçları kapsamındadır. Yöntem: Nitel bir araştırma çerçevesinde hazırlanan bu çalışmada Kant'ın ahlak ve eğitim sorunu ortaya konulmuştur. Çalışmada elde edilen veriler betimsel araştırma deseni ile çözümlenmiştir. Bu araştırma çerçevesinde verilerin toplanmasında yazılı belgelerden yani doküman incelemesinden yararlanılmıştır. Çalışmanın özünü ortaya koyabilmek amacıyla Immanuel Kant'ın kendi eserleri ve Kant'ın felsefesi üzerine yazılmış kitaplar, makaleler taranmıştır. Araştırmanın amaçları doğrultusunda çözümlenen ve anlamlandırılan veriler, araştırmanın problemine çözüm önerisi getirilebilecek şekilde sentezlenmiştir Bulgular: Kant, ahlak felsefesindeki değerleri eğitim alanına taşımıştır. Ona göre ideal bir eğitim istencin, doğal istek ve arzulara göre değil akla uygun hareket etmesidir. Eğitim, toplumsallaşmayı sağlarken aynı zamanda bireye ileriye dönük değişiklikler yapabilmesi için cesaret vermelidir. Kant insanın geçmişi düşünerek daha yüksek ahlaki düzeye ulaşması gerektiğini savunur. Bu ahlaki düzeye ulaşmasını sağlayan eğitim, insan doğasının mükemmelleşmesinin en büyük sırrını içerir. Sonuç: Düşünürler geçmişten günümüze her daim eğitimle ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla farklı öneriler getirmiştir. Ortaya konulan çözümlere bakılacak olursa çözümlerin birçoğu doğrudur fakat uygulama konusundaki aksaklıklar bu çözümleri gölgede bırakmıştır. Kant'a göre eğitimin amacı ahlak yasasına bağlı bir“ahlakileşme”ve“insanileşme”gerçekleştirmektir. Kant insanın özellikle eğitilmesi gerektiği taraftarıdır, eğitilsin, disipline edilsin ki hayvani yönü bastırılabilsin. Topluma uyum sağlayabilmesi de eğitime bağlıdır. Kişi eğitim sayesinde toplumdan yararlanmayı öğrenir. Kant toplumun geleceği ile ilgili taşıdığı endişeyi toplumun ahlaki açıdan yaşadığı yozlaşmaya bağlayarak eğitimin önemini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: We aimed to examine the moral and educational problems of Immanuel Kant, who guided the society with his works and thoughts. The subject of Kant's contribution to today's understanding of education and what kind of contributions he will make from now on is within the scope of the study. Method: In this study, which was prepared within the framework of a qualitative research, Kant's moral and educational problems were revealed. The data obtained in the study were analyzed with descriptive research design. Within the scope of this research, written documents, namely document analiysis were used in collecting data. In order to reveal the essence of the study, Immanuel Kant's own works and books and articles on Kant's philosophy were scanned. The data analyzed and interpreted for the purposes of the research were synthesized so that a solution proposal could be brought to the problem of the research. Findings: Kant carried the values in moral philosophy to the field of education. According to him an ideal education acts according to mind not natural desires and wishes. Education should encourage the individual to make forward looking changes while ensuring socialization. Kant argues that people should reach a higher moral level by thinking about the past. And education which allows it to reach this moral level, contains the greatest secret of the perfection of human nature. Result: Philosophers have always affered different suggestions to find solutions to problems related to education from past to present. Looking at the solutions, many of the solutions are correct but problems in implementation have overshadowed these solutions. According to Kant, the aim of education is to realize a“moralization”and“humanization”depend on the moral law. Kant is a supporter of human beings to be trained, educated, disciplined so that the animal's direction can be suppressed. The ability to adapt to society also depends on education. The person learns to benefit from society thanks to education. Kant has exhibited the importance of education by linking his concern about the future of society to the corruption to society.