A sociocultural approach to relationship flourishing: The role of relational mobility
İlişki gelişmesine sosyoekolojik bir yaklaşım: İlişkili hareketliliğin rolü
- Tez No: 628616
- Danışmanlar: PROF. DR. BENGİ ÖNER ÖZKAN, PROF. DR. NEBİ SÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İlişki Gelişmesi, İlişki Hareketliliği, Benlik Kurgusu, Sosyokültürel Yaklaşım, Relationship Flourishing, Relational Mobility, Self-construal, Sociocultural Approach
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
İlişki gelişmesi yüksek kaliteli yakın ilişkilerin önemli bir yönüdür. Kültürün ilişki kalitesi üzerindeki rolü üzerine birçok çalışma olmasına rağmen, kültürel açıdan gelişen ilişkiler tam olarak araştırılmamıştır. Bu çalışma ilişkinin gelişmesi ile iki kritik kültürel değişken arasındaki etkileşimi incelemeyi amaçlamaktadır; iki ayrı çalışmada ilişkisel hareketlilik ve ilişkisel benlik. Spesifik olarak, ilişkisel hareketliliğin ilişkiyi geliştirme ile ilişkili olduğu ve ilişkisel benliğin ilişkinin gelişmesi ve ilişkisel hareketlilik arasındaki bağlantıyı yordadığı varsayılmıştır. İlk çalışmada, İlişki Gelişme Ölçeği (İGÖ) ve Pozitif-Olumsuz İlişki Kalitesi (POİK) psikometrik kalitelerini incelemek üzere Türkçe'ye uyarlanmıştır (N = 290). İkinci çalışmada İlişki Hareketliliği Ölçeği (İHÖ) Türkçe'ye uyarlanmış ve hipotezler katılmcılardan toplanan veriler üzerinde (N = 238) test edilmiştir. Sonuçlar İGÖ, POİK ve İHÖ'nün psikometrik kalitesini destekledi. Ancak ilişkinin gelişmesi ile ilişkisel hareketlilik arasında anlamlı bir ilişki yoktu. Sonuçlar, ilişkisel benlik'in bu iki değişken arasındaki ilişkiyi yordadığını destekleyen bir bulguya işaret etmedi. Fakat özerk benlik ile ilişkinin gelişmesi arasında anlamlı bir ilişki bulundu. Bununla birlikte, özerk benlik ilişki gelişmesi ve ilişkisel hareketlilik arasındaki ilişkiyi marjinal bir şekilde yordamıştır. Bulgular, kültürel çıkarımlar ve çalışmanın sınırlılıkları dikkate alınarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Relationship flourishing is an important aspect of high-quality close relationships. Although there are many studies on the role of culture on relationship quality, relationship flourishing and its cultural aspects have not been fully explored. This study aims to examine the interplay between relationship flourishing and two critical cultural variables; relational mobility and interdependent-self construal in two separate studies. Specifically, it was hypothesized that high relational mobility is positively associated with relationship flourishing and interdependent self-construal moderates the link between relationship flourishing and relational mobility. In the first study, Relationship Flourishing Scale (RFS) and Positive-Negative Relationship Quality (PNRQ) were adapted into Turkish to examine their psychometric quality (N= 290). In the second study, Relationship Mobility Scale (RMS) was adapted into Turkish and hypothesized associations were tested (N= 238). Results supported the psychometric quality of the RFS and the RMS. However, there was no significant association between relationship flourishing and relational mobility. Independent self-construal moderated marginally the relationship between relationship flourishing and relational mobility. Findings were discussed considering the cultural implications and the limitations of the study.