Price performance of initial public of ferings in İstanbul Stock Exchange
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'sında halka açılan şirketlerin fiyet performansları
  1. Tez No: 87138
  2. Yazar: İBRAHİM HALİL ÖZTOP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN ŞIMGA MUĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Halka açılan şirketler, düşük Uyarlandırma, yüksek Ayarlandırma, Initial public offering (IPO), underpricing, overpricing
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: İşletme Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSA' SINDA HALKA AÇILAN ŞİRKETLERİN FİYAT PERFORMANSLARI İBRAHİM HALİL ÖZTOP M.B.A. Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Can Şımga Muğan Bu çalışmanın amacı, 1994 ve 1995 yılında İstanbul Menkul Kıymetler Borsa'sında (İMKB) halka açılan şirketlerin kısa ve orta vadede fiyat davranışlarını araştırmaktır. Halka arzların yapısı, fıyatlandırma metodlan, zamanlaması, avantajları, dezavantajları ve mevcut yasal düzenlemeler de bu çalışmada incelenmiştir. Birinci ve beşinci işlem gününde yeni hisse senetlerindeki anormal pozitif getirilerin varlığı düşük Ayarlandırmanın kanıtıdır. Ancak, ikinci ve üçüncü haftada önemli sayılabilecek fazla bir getiri görülmemiştir. Bu dönemde önemli anormal ilk getirilerin olmayışı yeni hisselerin genel piyasa hareketini izlediğini göstermektedir. İlk işlem tarihinden bir ve üç ay sonra, önemli anormal negatif getirilerin mevcudiyetinden halka arz edilen şirketler yüksek fiyatlandınlmışlardır. Bazı hisselerin düşük veya yüksek fiyatlandınlabileceği, gözlemlenen yüksek sapmalardan anlaşılmaktadır. Yeni hisse senetlerini halka arz zamanında alan yatırımcılar ilk işlem gördüğü tarihlerde anormal pozitif getiri sağlamaktadır. Halka arzlar kısa vadede (ilk beş güne kadar) karlı bir yatırım iken, ancak orta dönemde kötü bir performans göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRICE PERFORMANCE OF INITIAL PUBLIC OFFERINGS IN ISTANBUL STOCK EXCHANGE İBRAHİM HALİL ÖZTOP M.B.A. Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Can Şımga Muğan This study aims at investigating the price behavior of initial public offerings (IPOs) in Istanbul Stock Exchange (ISE) during 1994 and 1995 in the short- and medium-term. The study is also devoted to the structure, pricing methods, timing, advantages and disadvantages of IPOs and the existing regulatory environment. The existence of significant abnormal positive returns of new issues on the first and fifth trading days is the proof of underpricing. However, no significant excess returns are observed for the second and third week following the initial trading. The absence of significant abnormal initial returns in the IPO market in ISE during the same period suggests that new issues follow the general market movement. On the first and third month after the initial trading, the IPOs are overpriced since there exist significant abnormal negative initial returns. The observed high variability on average returns indicates that there might be some stocks that are underpriced while there might be some stocks that are overpriced. Investors purchasing new issues at the initial offering earn positive abnormal returns in the early aftermarket period. IPOs are profitable investments in the short-term (until the fifth trading day), but perform quite poorly over longer periods (after the first month following the initial trading date).