Adopting CDIO method on English language teaching
CDIO yöntemini İngilizce dil öğretimine uyarlama
- Tez No: 628686
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA FİLİZ TILFARLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: KTUİ yöntemi, KTUİ standartları, dilbilgisi, kelime bilgisi, okuma becerileri, deneysel araştırma, CDIO method, CDIO standards, grammar, vocabulary and reading skills, experimental research
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 255
Özet
Bu deneysel çalışma, KTUİ (Kavrama, Tasarlama, Uygulama ve İşletim) ilkelerini kullanılmasıyla İngiliz Dili ve Eğitimi alanına yeni bir bakış açısı getirme girişimidir. KTUİ yöntemi, Türkiye, Diyarbakır'daki özel bir lisede 11. sınıflara uygulandı. Söze konu araştırma deney grubunda 60 ve kontrol grubunda 60 olmak üzere toplam 120 katılımcı yer almıştır. KTUİ uygulamasından önce katılımcılara öntest, uygulama sonrasında ise sontest verildi. Uygulama süreçleri ve materyaller KTUİ müfredat ve standartlarına göre hazırlandı. Kontrol grubu KTUİ öğretim yöntemi olmaksızın İngilizce öğrenmeye devam ettiği süreç, deney grubu için on beş hafta sürdü. Daha sonra toplanan veriler, KTUİ metodolojisinin öğrencilerin performansı üzerinde etkili olup olmadığını görmek için IBM SPSS İstatistik 23.0 programı yardımıyla analiz edildi. Veri toplanıp analiz edildikten sonra sonuçlar öntest ortalama puanları 71.66 sontest ortalama puanlarıysa 86.23 olan ve KTUİ kullanarak İngilizce öğrenen deney grubu öğrencilerinin %14.45 oranında daha başarılı olduklarını gösterdi. Dahası, öğrencilerin öntest sonucu %29.80 olan dil bilgisi yeterliliklerini sontestte %34.20'ye çıkarttığını, yani katılımcıların dil bilgisi yeterliliklerini de %4.60 oranında geliştiğini göstermektedir. Benzer şekilde katılımcıların öntest sonucu %32.00 olan kelime hazinesi yeterliliklerini %36.20'ye çıkartarak kelime hazinesi yeterliliklerini %4.20 oranında arttırdığı gösterdi. Aynı zamanda, öntest sonucu %10.06 olan genel performansları %15.80'e çıktı, dolayısıyla öğrencilerin genel performansları %5.73 oranında arttı. Deneysel grubun performansında büyük bir gelişme olduğu gözlemlendi. Sonuçlar, KTUİ'nin öğrencilerin seviyesini geliştirmede büyük rol oynadığını ve İngilizce öğrenmede olumlu bir etki gösterdiğini açığa çıkarmaktadır. Araştırmanın, okulların ve İngilizce öğretim kurumlarının KTUİ yaklaşımını benimsemesi ve programlarına uygulaması için kapı açması beklenmektedir. Ayrıca, araştırmanın Türk okullarının ve üniversitelerinin İngilizce öğretmek için bu yeni yöntemi benimsemesi ve sonuçlarını geliştirmesi için bir başlangıç olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This experimental study is an attempt to bring a new perspective and a new teaching method CDIO (Conceiving, Designing, Implementing and Operating) to the ELT field. The CDIO method was applied on the 11th grade in a private high school in Diyarbakir, Turkey. The total number of the participants in this experimental research is 120 students, 60 in the experimental group and 60 in the control group. The students were subjected to a pretest before the treatment process and to a posttest after the process. The treatment procedures and materials were prepared according to the CDIO curriculum and standards. The treatment process lasted for fifteen weeks for the experimental group while the control group continued learning English without being exposed to CDIO teaching method. Subsequently the collected data was analyzed with the assistance of IBM SPSS Statistics 23.0 to see whether the CDIO methodology has effective results on the students' performance or not. After the data was collected and analyzed, the results showed that the students performed better after learning English using CDIO in the rate of 14.45%, where the mean score of the pretest was 71.66 while the mean score of the posttest was 86.23. Moreover, the results exhibit that the participants' fulfillment developed in grammar in a rate of 4.60% where it was 29.80% in the pretest and it increased to 34.20% in the posttest. Similarly, the participants' achievement developed in vocabulary in a rate of 4.20% where it was 32.00% in the pretest and it increased to 36.20% in the posttest. On an equal footing, the participants' performance raised in a rate of 5.73% where it was 10.06% in the pretest and it promoted to 15.80% in the posttest. Accordingly, there is a great improvement in the students' performance of the experimental group. Also, the outcomes show that the CDIO has played a big role in developing the students' level and has showed a positive effect in learning English. It is expected from this research to open the door for schools and faculties of teaching English to adopt the CDIO approach and apply it in their programs. Besides, it is expected from this research to be the start whistle for the Turkish schools and universities to adopt this new method for teaching English and cultivate the outcomes of it.