The cradle modernity: Politics and art in Weimar Republic (1918-1933)
Modernitenin beşiği: Weimar Cumhuriyeti'nde siyaset ve sanat (1918-1933)
- Tez No: 62879
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYKUT KANSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Weimar Cumhuriyeti, avant garde, kitle kültürü, modemite, sanat ve siyaset. IV, Weimar Republic, avant garde, mass culture, modernity, art and politics. m
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
oz MODERNİTENİN BEŞİ?İ: WEİMAR CUMHURİYETİ'NDE SİYASET VE SANAT (1918-1933) DEREN, Seçil Yüksek Lisans Tezi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Aykut KANSU Eylül 1997, 199 sayfa Bu çalışma sanat ve siyaset arasındaki ilişkiyi Weimar Cumhuriyeti'nin sanat ürünlerine referansla ele almaktadır. Weimar döneminin tarihsel arka planı ile avant garde ve kitle kültürünün kavramsal çerçevesi oluşturulduktan sonra, dönemin temel sanat eserleri siyasi etkilerine referansla değerlendirilmektedir. Modernizmin Birinci Dünya Savaşı ile somutlaşan etkileri avant garde hareketlerin toplumsal ve siyasi arka planını oluşturur. Sanatın siyasallaşması süresini eşzamanlı olarak kültür endüstrisinin gelişimi izlemiştir. Avant garde sanatın ve kitle kültürünün karşıt siyasi eğilimleri modernizmin tarihsel bağlamı içinde açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE CRADLE OF MODERNITY: POLITICS AND ART IN WEIMAR REPUBLIC (1918-1933) DEREN, Seçü M.S. Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assist. Prof. Dr. Aykut KANSU September 1997, 199 pages This study aims to examine the relation between politics and art with reference to the artistic productions of Weimar Republic. After the historical background of Weimar period and the conceptual framework of avant garde and mass culture are explained, the basic artworks of the period are evaluated with reference to their political implications. The affects of modernity strengthened by the affects of World War I forms the social and political background of avant garde movements. The process of politization of art was followed by a development in culture industry. The opposite political tendencies in avant garde art and mass culture is analyzed within the historical context of modernity.