İş yerinde yalnızlığın örgütsel bağlılığa etkisi: İzmir'de beş yıldızlı oteller üzerine bir uygulama
The effect of loneliness in the workplace on organizational commitment: An application in five star hotels in İzmir
- Tez No: 628792
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Yalnızlık, İş yerinde yalnızlık, Örgütsel bağlılık, Konaklama işletmeleri, Loneliness, Loneliness at workplace, Organizational commitment
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Günümüzde rekabet koşullarıyla başa çıkabilmek için işletmeler önlemler almaktadır. Çalışanlarına değer veren işletmeler onları örgüte bağlamak için de birtakım çalışmalar yapmaktalar. Örgütsel bağlılık kavramı, çalışanların işletmelerine katılımlarını ve etkin bir performans sergilemelerinde önemli bir etkiye sahiptir. Örgütsel bağlılık çalışanların performansını arttıran pozitif bir olgudur. Örgütüne bağlı olan çalışanın örgüt ve örgüt içinde çalışma arkadaşlarıyla ilişkileri daha iyi olacaktır ve daha yüksek performans sergileyecektir. Çalışanların işletmedeki performansını etkileyen diğer faktör olan yalnızlık olgusunun bireylerin günlük ve çalışma hayatı üzerindeki yansımalarını, çevresel, örgütsel, psikolojik ve sosyolojik faktörler etkilemektedir. Literatür incelendiğinde yalnızlığı etkileyen temelde 2 unsur tespit edilmiştir. Bunlar sosyal yalnızlık ve duygusal yalnızlık olarak iş yerlerinde bulundukları yalnızlıktır. Araştırmanın amacı, konaklama işletmelerinde çalışanların iş yerlerinde yalnızlık hissetmelerinin, örgütsel bağlılıklarına etkilerini araştırmaktır. Çalışanların iş yerindeki yalnızlığının iki alt boyutuyla, örgütsel bağlılığın üç alt boyutu arasındaki ilişki ele alınmıştır. İzmir'deki beş yıldızlı konaklama işletmelerinde çalışanlar ile nicel yöntem uygulanarak anket çalışması yapılmıştır. Ankette iki ölçekten yararlanılmıştır. Birincisi örgütsel bağlılık ölçeği, on sekiz maddeden oluşmaktadır. İkincisi ise iş yerinde yalnızlık ölçeğidir ve on altı maddeden oluşmaktadır. Araştırmada ele alınan sorulara yanıt bulmak için manova, regresyon ve korelasyon analizi yapılmıştır. Çıkan sonuçlara göre, iş yerinde çalışanların duygusal bağlılığı ile normatif bağlılığı cinsiyete göre bir farklılık göstermektedir. Kadınların örgütlerine olan duygusal ve normatif bağlılık oranı erkek katılımcılara göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca iş yerinde yalnızlık yaşayan çalışanların örgütsel bağlılıkları ile arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Bu ilişki negatif yönde etki etmektedir. Özellikle sosyal yalnızlık yaşayan çalışanların örgütsel bağlılık ve alt boyutları üzerinde negatif etkiye sahip olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
At the present time, businesses are taking measures to deal with competitive conditions. Businesses that value their employees also pay some effort to create a bond between the company and the employee. The concept of organizational commitment, which is essential for the participation of employees in their businesses and their effective performance, is of great importance. Organizational commitment is a positive phenomenon that increases the performance of employees. The employee who is bonded with the organization will have better relationships with colleagues within the organization and the organization itself and he/she will perform better. The phenomenon of loneliness, which is another factor affecting the performance of employees in the business, affects the reflections of individuals on daily and working life, environmental, organizational, psychological and sociological factors. When the literature is analyzed, basically two ingredients that affect loneliness have been identified. These are two types of loneliness in the workplaces which can be categorized as social loneliness and emotional loneliness. The purpose of this study is to investigate the effects of loneliness of the employees in the accommodation establishments provided by their organizational commitment. The relationship between the three sub-dimensions of organizational commitment and the two sub-dimensions of employee loneliness in the workplace were examined. A questionnaire study was conducted with the employees in five star hotels establishments in İzmir by applying quantitative method. Two scales were used in the survey. First, the organizational commitment scale consists of eighteen items. The second is the loneliness scale in the workplace and it consists of sixteen items. Manova, regression and correlation analysis were performed to find answers to the questions addressed in the research. According to the results, emotional commitment and normative commitment of employees at work indicate a difference by gender. It was identified that emotional and normative commitment of women to their organizations is higher than the percentage of men. In addition, there is a significant relationship between the organizational commitment of employees who experience loneliness at work. This relationship has a negative effect. It is seen that especially employees who feel social loneliness experience a negative effect on their organizational commitment.