İşyerinde yalnızlığın iş performansına etkisi
The effect of workplace loneliness on work performance
  1. Tez No: 891845
  2. Yazar: SEZGİN TOKALAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ANIL MERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yalnızlık, işyerinde yalnızlık, performans, Loneliness, workplace loneliness, performance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Yalnızlık, yaşamın her alanında olduğu gibi iş hayatında da günümüzde sıkça rastlanan ve ciddi sonuçlara neden olabilecek bir sorun haline gelmiştir. Kolayca göz ardı edilebilen işyerinde yalnızlık ise hem çalışanlar hem de şirketler için farklı açılardan önemli problemlere neden olabilmektedir. Bu çalışma temel olarak işyerinde yalnızlığın iş performansına olan etkisini araştırmaktadır. Uygulanan iki aşamalı anket çalışması; öncelikle hem mavi yakalı hem de beyaz yakalı personeli kapsayacak şekilde, farklı unvanlarda ve farklı görevlerden sorumlu olan toplam 404 kişilik bir ana şirket grubunun yanı sıra; ilgili şirketten elde edilen sonuçları mukayese edebilmek adına ek olarak, farklı sektörlerde faaliyet gösteren 12 şirkette de toplam 57 kişiye ayrıca uygulanmıştır. Anketin ilk aşaması, çalışanların işyerinde yalnızlık seviyelerini çok boyutlu olarak analiz edebilmek için; çalışanların yalnızlık düzeylerini, çalışanların örgütsel bağlılık düzeylerini ve ilgili şirketteki sevgi ile öfkenin duygusal kültürünü ölçümleyecek sorulardan, farklı ölçeklerden faydalanılarak oluşturulmuştur. Anketin ikinci aşaması ise önceki aşamadan elde edilen, çalışanların işyerinde yalnızlık verilerinin iş performansına etkisini görebilmek için, çalışanların hiyerarşik düzende bağlı bulundukları ilk amirlerine; çalışanların rol bazlı performanslarının doğru tespit edilebilmesi adına ilgili ölçek sorularına ek olarak temel üç performans göstergesi sorusundan oluşacak şekilde tasarlandı ve ilk aşama sonrasında gecikmeli olarak uygulandı. Elde edilen bulgular değerlendirildiğinde, çalışanların işyerinde yalnızlık seviyesi ile iş performansları arasında ters yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışma, işyerinde yalnızlığın hem çalışanlar hem de şirketler için doğurabileceği olumsuz sonuçlar hakkında farkındalık yaratmayı ve şirketlerin bu farkındalık ile gerekli önlemleri almalarını sağlamayı amaçlamaktadır. Öte yandan, gelecekte bu konuda yapılacak uygulama ve çalışmalar için de metot açışından bir örnek teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
Loneliness has become a frequently encountered problem in business life, as in all areas of life, and can cause serious consequences. Loneliness in the workplace, which can be easily overlooked, can cause significant problems in different aspects for both employees and companies. This study basically investigates the effect of loneliness in the workplace on job performance. Two-stage survey study applied; In addition to a main company group of 404 people, with different titles and responsible for different tasks, primarily to include both blue-collar and white-collar personnel; In order to compare the results obtained from the relevant company, it was also applied to a total of 57 people in 12 companies operating in different sectors. The first phase of the survey was to analyze employees' workplace loneliness levels multidimensionally; It was created by using questions and different scales to measure the loneliness levels of employees, the levels of organizational commitment of employees and the emotional culture of love and anger in the relevant company. In the second stage of the survey, in order to see the effect of the employees' workplace loneliness data obtained from the previous stage on their job performance, the employees were asked to their immediate superiors to whom they report in the hierarchical order; In order to accurately determine the role-based performances of employees, it was designed to consist of three basic performance indicator questions in addition to the relevant scale questions and was applied with a delay after the first stage. When the findings were evaluated, it was concluded that there was a negative and significant relationship between the employees' level of loneliness at work and their job performance. This study aims to raise awareness about the negative consequences of workplace loneliness for both employees and companies and to ensure that companies take the necessary precautions with this awareness. On the other hand, it serves as an example in terms of method for future applications and studies on this subject.