Mekansal dönüşümler kapsamında mimarlık okullarının incelenmesi
Evaluation school of architecture in the context of transformated space
  1. Tez No: 628956
  2. Yazar: BÜŞRA YILMAZ ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SARE SAHİL, PROF. DR. KERİM ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mekansal Dönüşüm, Yeniden Kullanım, Mimarlık Okulları, Space Transformation, Adaptive Re-use, School of Architecture
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Yapıldıkları dönemin ihtiyaçlarına cevap veren binalar, zamanla değişen koşullar ve çağın gereksinimleri nedeniyle özgün işlevlerini kaybetmektedir. İşlevini kaybeden yapıların yeniden kullanım yolu ile topluma kazandırılması, kent hafızasını korumanın yanı sıra ekonomik ve çevresel açıdan da fayda sağlamaktadır. Bu tür özellikleri sayesinde tercih edilen yeniden kullanım, birçok yapı türünde, çeşitli işlevler için uygulanarak binaların günümüze ulaşmasını sağlamaktadır. Ancak yeniden işlevlendirilen yapılar, tamamen özgün haliyle korunamayabilir. Yeniden kullanım, yapıları birçok açıdan etkilemektedir. Yeni işlevin gereksinimleri ve yapı çeşidine göre bu etkinin ölçeği değişmektedir. Çalışma kapsamında yeniden kullanımın bina üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Alan çalışması kapsamında mimarlık okulu olarak işlevlendirilen üç yapı belirlenerek örnek olarak incelenmiştir. Bu örnekler; Konya Kız Öğretmen Okulu'ndan dönüştürülen Konya Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Kayseri Sümerbank Bez Fabrikası'ndan dönüştürülen Abdullah Gül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve Mardin Hükümet Konağı'ndan dönüştürülerek Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi olarak kullanılan üç mimarlık okuludur. Mimarlık okulunun gereksinimlerinin binada; mekansal kurgu, strüktürel sistem, cephe ve teknik altyapı üzerindeki etkileri mekan analizleri ve görseller yardımıyla incelenmiş ve çıkan sonuçlar tartışılmıştır. Farklı işlevler için inşa edilen ancak günümüzde aynı işlevi sürdüren bu binalara ait çizimlerden, görsellerden ve yazılı kaynaklardan faydalanılmıştır. Çalışmada mimarlık okullarının kent ile kurduğu ilişkinin mimarlık eğitimi açısından önemine değinilmiş, kent içerisinde atıl durumda kalan, sosyal, kültürel ve tarihi açıdan değerli yapıların topluma yeniden kazandırılmasının önemi üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
The buildings, which meet the needs of the period they built, lose their original functions due to the changing conditions and requirements of the era. Integrate buildings that lose functions into society with adaptive re-use, not only preserves urban memory, it also provides economic and environmental benefits. In terms of such properties, adaptive re-use has been applied in many building types for various functions and has provided the buildings to continued existence. However, re-functionalized structures may not be preserved in their original form. Adaptive reuse affects structures in many ways. The scale of this effect varies according to the requirements of the new function and the type of structure. In this study, the effects of reuse on the building were investigated. Within the content of the field study, three buildings which were functioned as architecture schools were examined as examples. These examples; Konya Technical University Faculty of Architecture transformed from Konya Girls Teacher School, Abdullah Gül University Faculty of Architecture transformed from Kayseri Sümerbank Textile Factory and Mardin Artuklu University Faculty of Architecture transformed from Mardin Government House. The effects of the requirements of the architectural school on space editing, structural system, façade and technical infrastructure were examined with the help of space analysis and visuals and the results were discussed. Drawings, visuals and written sources were used to examine these buildings which were built for different functions but have the same function today. In this study, the attention is drawn to the importance of the relationship between the architecture schools and the city in terms of architectural education and the importance of the reuse of social, cultural and historically valuable buildings is emphasized.