Training needs analysis and implementations in a Turkish institution: Training programme for overseas assignments in the Turkish ministry of foreign affairs
Eğitim ihtiyaçlarının analizi ve bir Türk kurumunda uygulanması: T.C. Dışişleri Bakanlığı'nda yurt dışı tayinler öncesi eğitim programı
- Tez No: 62906
 - Danışmanlar: PROF. DR. ALAEDDİN TİLEYLİOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Eğitim İhtiyaçları Analizi, T.C. Dışişleri Bakanlığı, Yurtdışı Tayinler. vı
 - Yıl: 1997
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 121
Özet
öz E?İTİM İHTİYAÇLARI ANALİZİ VE BİR TÜRK KURUMUNDA UYGULANMASI: TÜRKİYE CUMHURİYETİ DIŞİŞLERİ BAKANLI?I'NDA YURTDIŞI TAYİNLER ÖNCESİ E?İTİM PROGRAMI Girgin, Kadire Zeynep Yüksek Lisans, İşletme Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Alaeddin Tileylioğlu Mayıs 1997, 120 sayfa Bu çalışmada, yurtdışı tayine gidecek olan T.C. Dışişleri Bakanlığı meslek memurlarının eğitim ihtiyaçları araştırılmıştır. Çalışmanın örneklemini daha önce en az bir kez yurtdışı tayine gitmiş olan altmış adet meslek memur oluşturmuştur. Bu kişilerin doldurmuş olduğu anketlerle yardımıyla mevcut eğitim programının sorunları ve meslek memurlarının yurtdışı tayinler için ihtiyaç duydukları diğer eğitim olasılıkları bulunmaya çalışılmıştır. Bu çalışmanın sonuçlarına göre, T.C. Dışişleri Bakanlığı' nda çalışan meslek memurları, yurtdışı tayinleri sırasında dört adet uyum evresi tecrübe etmişlerdir: iş dışındaki genel yaşam şartlarına sağlanan uyum, gidilen ülkenin insanlarıyla ilişki kurmaya sağlanan uyum, iş koşullarına sağlanan uyum, ve gidilen ülkedeki mali şartlara sağlanan uyum. Tayine gidilen ülkeyle genel yaşam şartlarına gösterilen uyum arasında negatif bir ilişkitespit edilmiştir. Şöyle ki, tayine gidilen ülkenin ikametgah, yiyecek, alışveriş, ve sağlık kurumlan gibi yaşam şartları, Türkiye' ninkilerden çok farklıysa, genel olarak sağlanan uyum azalmaktadır. Ayrıca, mevcut eğitim programıyla uyum evreleri arasında hiç bir ilişki bulunamamıştır. Bu programdaki kurslar ise, araştırmaya katılan meslek memurları tarafından, hem biçim ve içerik bakımından, hem de yurtdışı tayinler sırasındaki faydaları bakımından çok olumlu olarak değerlendirilmemişlerdir. Araştırmaya katılan meslek memurlarının çoğunluğu, yurtdışında çalışmaya veya yaşamaya yönelik bir eğitim veya Bakanlık' dan bu yönde herhangi bir yardım almamalarına rağmen, ilk yurtdışı tayinlerinden önce kendilerini yurtdışında çalışmaya ve yaşamaya hazır hissettiklerini bildirmişlerdir. Ayrıca, bu ilk yurtdışı tayinleri sırasında, iş dışındaki yaşamlarında da, yabancı bir kültürde yaşamaktan dolayı çok az sıkıntı çektiklerini ve iş yaşamlarına da kolaylıkla uyum sağladıklarını belirtmişlerdir. Eğitim ihtiyaçlarının analizine göre, bu araştırmaya katılan meslek memurları, yurtdışı tayinler öncesinde ve sırasında yabancı dil eğitimi verilmesini desteklemişlerdir. Diplomatik müzakere konusunda ise sınıfta verilecek bir kursla beraber yurtdışındaki toplantı ve konferanslara katılınarak elde edilecek deneysel öğrenme yollarını tercih edeceklerini bildirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TRAINING NEEDS ANALYSIS AND IMPLEMENTATIONS İN A TURKISH INSTITUTION: TRAINING PROGRAMME FOR OVERSEAS ASSIGNMENTS İN THE TURKISH MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS Girgin, Kadire Zeynep MBA, Department of Management Supervisor: Prof. Dr. Alaeddin Tileylioğlu May 1997,120pages in this study, the training needs of international assignees in the Ministry of Foreign Affairs of Turkey (MFA) were investigated by a survey among sixty career officers who have been on overseas assignments at least önce. Possible problems of the existing programme as well as potential training needs of career officers for international assignments were studied. The present study found that the career officers of MFA experienced four facets of adjustment in their overseas assignments: adjustment to general conditions vvithin the non-work environment, to interaction with hoşt nationals, to work roles, and to financial conditions in the hoşt countries. A negative relationship betvveen hoşt countries during assignments and the general adjustment factor was observed vvhich meant that adjustment to living conditions decreased when hoşt countries were highly different from Turkey in terms of housing, food, shopping, and health çare facilities. it was iiiözfound that the current training programme offered in the Ministry did not have any relationship with any of the adjustment facets. Moreover, the courses in this programme were not evaluated very positively in relation to the structure and content as well as their perceived usefulness during overseas assignments. it was revealed from the self-reports that a majority of the respondents felt themselves quite adeguate for overseas assignments although they received very little training for working abroad and no training ör help at ail for living abroad. Moreover, during their first overseas assignments they had had no difficulties ör problems in their non-work environments of hoşt countries associated with living in different cultures and experienced very low levels of diffıculty at work and high levels of reported adjustment to work. The training needs analysis revealed that the respondents were highly in support of language training before and during overseas assignments. The majority of the sample declared positive support for experiential and didactic training as well as for arrangements to be made by the Ministry which would be of help for both work and non-work aspects of overseas assignments. Keyvvords: Training Needs Analysis, Turkish Ministry of Foreign Affairs, International Assignments. iv