A study on the relationship between mobbing and job satisfaction in the chemistry industry
Kimya sektöründe mobbing ve iş tatmini arasındaki ilişki üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 629521
  2. Yazar: ALPER KADİR BALKIS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KUNDAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, Kimya Endüstrisi, Mobbing, Taciz, Kimya sektörü, Çalışanlar, İş doyumu, Chemical Industry, Harassment, Job Satisfaction, Mobbing, Chemical industry, Chemistry sector, Workers
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bir iş ortamında çalışmakta olan her birey, bazı faktörlere bağlı olarak, az veya çok belirli bir düzeyde mobingin potansiyel bir mağdurudur. İşyerinde mobbing yaşanması sadece acı çeken kişilere zarar vermekle kalmamakta, aynı zamanda çalışanı olunan kurum, kuruluş veya firmaya ciddi anlamda etki etmekte ve hem nitelik hem de nicelik açısından önemli sonuçlar doğurmaktadır. Ayrıca, benzer bir konu olan iş tatmini de mobbing gibi hem birey hem de örgüt için davranışsal yönleri bulunmasından dolayı fiziksel ve zihinsel sağlığı etkileyen önemli sonuçlar doğurabilmektedir. Bu nedenle, bu çalışma kimya sanayii sektöründe mobbing ve iş tatmini arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Kimya sanayi sektöründeki mobbing ve memnuniyet bulguları ayrıntılı olarak ele alınmış ve mobbing ile iş tatmini arasındaki ilişkiler cinsiyetin aracılık rolüyle birlikte sunulmuştur. Basit rastgele örnekleme yöntemi kullanılarak toplam 208 çalışan çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırmanın verileri, yapılandırılmış bir yapıya sahip bir veri toplama anketi ile araştırmacı tarafından toplanmıştır. Ankette demografik sorular, Leymann Psikolojik Terör Envanteri (LIPT) ve Minnesota İş Doyum Ölçeği yer almıştır. Verilerin analizinde SPSS 24 istatistik programı kullanılarak Mann Whitney U, Student t-testi, korelasyon ve regresyon analizleri gibi nicel (kantitatif) analiz yöntemleri uygulanmıştır. Araştırmanın bulguları, kimya sanayinde çalışanların mobbing ve sindirme düzeylerinin %11 gibi düşük bir düzeyde olduğunu ortaya koymuştur. Çalışanların mobbinge en fazla maruz kaldıkları alanlar kendini ifade etme ve iletişim olarak tanımlanmıştır. Ayrıca, çalışanların iş doyum düzeylerinin %58 olduğu, ciddi bir problem olduğu tespit edilmiştir. İş tatmini ve mobbing konusunda kadın ve erkekler arasında anlamlı bir fark olmadığı tespit edilmiştir. Mobbingin tüm alt boyutlarında ve toplam mobbing düzeyi arttıkça, iş tatmininin azaldığı tespit edilmiştir. Mobbingin iş tatminini %40 azaltan bir rolü olduğu söylenebilir. Ayrıca çalışma sonucunda cinsiyetin mobbing ve iş tatmini arasındaki ilişkide düzenleyici rolü olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Every individual inserted in a work environment is a potential victim of the scourge of mobbing, to a greater or lesser degree. Mobbing that occurs in the workplace is not only harmful to the person who suffers, but also seriously affects the organization, resenting aspects as important to a company as productivity both in quantity and quality. And, job satisfaction can have consequences for both the individual and the organization, affecting behavioral aspects and the worker's physical and mental health. This study aims to determine the relationship between mobbing and job satisfaction in the chemical industry sector. A total of 208 employees were selected from the population using convenience sampling method. The data of the research were collected by the researcher through a data collection questionnaire with a structured nature. The questionnaire included demographic questions, Leymann Inventory of Psychological Terror (LIPT) and Minnesota Job Satisfaction Inventory. The findings of the research revealed that the mobbing and intimidation levels of the employees in the chemical industry are very low, about 11%. The area where employees are most exposed to mobbing has been identified as self-expression and communication. And, the job satisfaction level of the employees was found to be 58%, has been identified as a serious problem. There is no significant difference between men and women in job satisfaction, and mobbing. As all sub-dimensions of mobbing and total mobbing increase, job satisfaction decreases. It can be said that mobbing has a role in reducing job satisfaction by 40%. In addition, it was founded that there is no moderating effect of gender on mobbing and job satisfaction relations as a result of the study. The findings of mobbing and satisfaction in chemical industry sector were given in detail and the relations between mobbing and job satisfaction were presented together with the moderating role of gender.