İş tatmini, işe adanmışlık ve yenilikçi iş davranışı üzerine otomotiv sektöründe bir araştırma
A research on job satisfaction, work engagement and innovative work behavior in automotive industry
- Tez No: 629546
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MİNE AFACAN FINDIKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, İşe Adanmışlık, Otomotiv Sektörü, Yenilikçi İş Davranışı, Job Satisfaction, Work Engagement, Automotive Industry, Innovative Work Behavior
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmanın amacı otomotiv sektörü çalışanlarında iş tatmini, işe adanmışlık ve yenilikçi iş davranışı arasındaki ilişkileri araştırmaktır. Bu amaç çerçevesinde öncelikle değişkenlerin kavramsal ve kuramsal çerçevesi açıklanmıştır. İşe adanmışlık, yenilikçi iş davranışı ve iş tatmini ele alındıktan sonra bu üç değişken arasındaki ilişkiler incelenmiştir. İlişkilerin sorgulanmasında, kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen ve otomotiv sektöründe çalışan 1200 kişiye anket formu gönderilmiştir. Gönderilen forma cevap veren 302 katılımcı araştırmaya dahil edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS istatistik programında analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda iş tatmini arttıkça işe adanmışlık da arttığı bulunmuştur. Buna ek olarak iş tatmini arttıkça yenilikçi iş davranışı yetkinlikleri, fikir üretme ve uygulama, fikri destekleme de artmaktadır. Benzer şekilde işe adanmışlık arttıkça yenilikçi iş davranışı yetkinlikleri de artmaktadır. Bu çalışma iş tatmini, işe adanmışlık ve yenilikçi iş davranışı değikenlerinin arasındaki ilişkinin incelendiği ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to investigate the relationship between job satisfaction, work engagement and innovative work behavior in automotive industry employees. In accordance with this purpose, the conceptual and theoretical framework of the variables were firstly explained. The relationship between job satisfaction, work engagement, and innovative work behavior was examined after addressing these three variables. In the examination of relations, questionnaire forms were sent to 1200 people who were selected by the convenience sampling method and working in the automotive sector. 302 participants who responded to this form were included in the research. The data obtained were analyzed in the SPSS statistical software. The results of the analysis reveal that as job satisfaction increases, work engagement also increases. In addition, as job satisfaction increases, innovative work behavior competencies, ideas and implementation, supporting ideas also increase. This is the first study which investigates the relationship between job satisfaction, work engagement and innovative work behavior.