Practices of motivational interviewing and coaching on employees' well-being
Çalışanların çalışma ve motivasyonel röportaj uygulamaları
- Tez No: 629710
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKKI AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: çalışanların refahı, koçluk ve motivasyonel görüşme, Employees' Well-Being, Coaching and Motivational Interviewing
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Koçluk, motivasyonel görüşme ve çalışanların refahı. Bu, refahlarını ele almak üzere yönlendirildikleri çalışanlar için mülakat sorularını oluşturmuş, amaçlı örnekleme ile 15 yöneticiye sorulan soruların yanı sıra 75 yarı yapılandırılmış nitel mülakat gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmelerden elde edilen sonuçlar, doğru analizlerin yapılabilmesi için literatüre yansıtılmıştır. Sonuçlardan ortaya çıkan ana fikir, hem koçluk hem de motivasyonel görüşme uygulamalarının, çalışanlarının kişisel hedeflerinden ziyade işle ilgili hedeflere odaklanan yöneticiler tarafından kullanılmasıydı. Çalışanlar, genel çalışma ortamı düşünüldüğünde fiziksel refahlarının karşılandığını görürken, iş geliştirme hedeflerine ilişkin yöneticiye olduğu kadar şirketlerinden aldıkları desteğin mutluluğu ve memnuniyetine de bağladılar. İş kıdemi yüksek olan az sayıda çalışan, işlerinde eksik amaç ve anlam buldu. Koçluk ve Motivasyonel Görüşme uygulamalarının yöneticiler ve çalışanlar arasında pozitif bir ilişki kurmada yararlı olduğu bulundu. Bu sonuçlarla, iş hedeflerin yanı sıra kişisel hedeflerin üzerine koçluk ve motivasyonel görüşme uygulamalarının geliştirilmesi önerilmiştir. Bu öneriler literatürü, araştırma sorularını ve bulguları yansıtmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis was commissioned on managers and employees working in the service industry on using coaching and motivational interviewing for employees' well-being. To answer the research question which is to find how coaching and motivational interviewing (MI) practices are being used for the employees' well-being, a literature review was conducted on both three variables: coaching, motivational interviewing and employees' well-being. This formed the interview questions for employees in which they are directed to address their wellbeing, 75 semi-structured qualitative interviews were conducted. In addition to that the questions which were asked to 15 managers on purposeful sample. The result from these interviews were reflected on the literature in order to make proper analysis. The main idea that appeared from the results was that both coaching and motivational intervening practices are being used by managers focusing on the work-related goals rather than personal goals of their employees. while employees saw that their physical well-being was met concerning their overall work environment, they linked their happiness and satisfaction to the support they received from their companies as well as the manager concerning their work development goals. Few employees with a high job seniority found themselves missing purpose and meaning in their work. The practices of coaching and Motivational Intervening were found helpful in building a positive relationship between managers and employees. With these results it can be recommended to improve the use of coaching and motivational interviewing on the personal goals as well as work goals. these recommendations reflect the literature, research questions & findings.