Eisenia fetida türü toprak solucanlarının kimyasal gübre kullanılmış topraklar üzerine etkisi
The effect of eiseia fetida type soil worms on chemical fertilized soil
- Tez No: 629846
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN ARPAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Eisenia Fetida, Kimyasal Gübre, Toprak Analizi, Toprak Kirliliği, Verimlilik, Eisenia Fetida, Chemical Fertilizer, Soil Analysis, Soil Pollution, Productivity
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Tarımsal üretim faaliyetleri bitkilerin gelişimi için gerekli besin maddelerini ve ortam koşullarını sağlayabilen topraklarda artabilmektedir. Bu doğrultuda sürekli işlenen ve yapısındaki maddelerin zamanla azalması sonucu bitkilerin yeterli seviyede besin maddesi alamaması gelişimlerini etkilemektedir. Tarım ile ilgilenenler toprağın yapısındaki bu eksiklikleri giderebilmek amacıyla gübrelere başvururlar. Bu gübreleme işlemi genellikle eskiden kalma alışkanlıklar, deneyimler ve tavsiyeler ile yapılmaktadır. Oysaki öncelikle toprağın yapısındaki madde miktarı belirlenmeli ve gübre uygulaması bu yönde olmalıdır. Yanlış yapılan gübre uygulamaları toprağı beslemek yerine tuzluluğun artmasına, ağır metal birikimine, nitrat kirliliğine, ötrofikasyona ve canlı habitatın zarar görmesine neden olmaktadır. Eisenia Fetida türü toprak solucanlarının uzun yıllar kimyasal gübre kullanılmış topraklar üzerine etkisi araştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre CaCO3 miktarı % 6,06'dan % 4,71'e ve Saturasyon % 95,7'den % 94,6'ya düşmüştür. Ayrıca Tuzluluk % 0,461'den % 0,625'e, EC 7,53mmhos/cm'den 10,33mmhos/cm'e, Fosfor 0'dan 5,04 Kg/da'a, Potasyum 111,83 Kg/da'dan 123,51 Kg/da'a, pH 6,96'dan 8,01'e, Organik madde miktarı % 0,758'den % 1,385'e yükselmiştir. Başlangıç popülasyonuna göre ise % 8,6 doğum oranı ve % 13,8 ölüm oranı gözlenmiştir. Ayrıca solucan aktiviteleri sonrasında analizi yapılan toprakta yapılan bitki aktiviteleri sonrasında toprak analizleri yapılmış ve organik madde miktarı % 1,385 iken bitkiler tarafından bünyelerine alınarak topraktaki oranı % 0,959'a düşürmüştür. Bu oran topraktaki organik maddenin % 69,24 'ünün bitkiler tarafından alınabilir olduğunu göstermektedir. Başlangıçta yapısında 5,04 kg/da fosfor bulunan toprak bitki analizlerinden sonra da 0,18 kg/da fosfor olarak ölçülmüştür. Bu değer bitkiler tarafından fosforun % 96,43 'ünün topraktan alındığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
It can increase in soils that can provide nutrients and environmental conditions necessary for the development of agricultural production activities. Continuously processed in this direction, and as a result of the decrease in time of the constructive plants affect the development of plants can not get enough nutrients. Those interested in agriculture apply to fertilizers in such a way that the soil structure releases can eliminate these deficiencies. This is done with old habits, experiences and conditions for fertilization. However, first of all, the amount of substance to be made by the soil should indicate the amount of material and fertilizer application. Improper fertilizer applications lead to increased salinity, heavy metal accumulation, nitrate pollution, eutrophication and damage to the habitat instead of feeding the soil. The effect of Eisenia Fetida type earthworms on soils used chemical fertilizer for long years was investigated. According to the results of the research, the amount of CaCO3 decreases from 6,06% to 4,71% and saturation decreases from 95.7% to 94.6%. In addition, Salinity from 0.461% to 0.625%, EC from 7.53mmhos / cm to 10.33mmhos / cm, Phosphorus from 0 to 5.04 Kg / da, Potassium from 111.83 Kg / da 123 . 51 Kg / da, pH 6.96 to 8.01, the amount of organic matter increased from 0.758% to 1.385%. According to the initial population, a birth rate of 8.6% and a mortality rate of 13.8% were observed. In addition, an analysis of worm activities was carried out and the amount of organic matter was applied to plants by 1.385% while the rate in soil was increased to 0.959%. This ratio shows that 69.24% of the organic ones in the soil can be taken up by the plants. Initially 5.04 kg / ha phosphorus soil analysis after the analysis of 0.18 kg / da phosphorus measured. This value indicates that 96.43% of the phosphorus is taken from the soil by the plants.