Stefan Zweig'ın 'Korku' romanının oyunu ile karşılaştırmalı incelemesi ve karakterlerin psikolojik analizi
A comparative study of the play and novella, 'Angst' by Stefan Zweig and psychological anaylsis of characters
  1. Tez No: 630037
  2. Yazar: MEHMET ZİYA HASİPEK
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. GÜROL TONBUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Stefan Zweig, Sigmund Freud, Carl Jung, hümanizm, etik, adalet, ceza, arınma, Stefan Zweig, Sigmund Freud, Carl Jung, humanism, ethics, justice, punishment, salvation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Oyunculuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İleri Oyunculuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmanın amacı, Stefan Zweig'ın“Angst”hikayesini ve oyunlaştırılmış metnini teorik ve pratik bilgiler ışığında, karşılaştırmalı olarak incelemek ve karakterlerin psikolojik yapısını klinik çalışmalar desteğiyle ortaya koymaktır. Baskının insan davranışlarındaki etkisi ve ceza kavramının beraberinde getirdiği özgürleştiriciliğin kavranması amaçlanmıştır. Öncelikle önemli edebiyatçının hayatı, dönemi, görüşleri ve kişiliği hakkındaki bulgular aktarılmış, etkilendiği düşünce akımı hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Spesifik toplum bilişsel bazı akımların tarihsel süreci ele alınmış, incelemenin ilerleyen aşamalarında bu bölümdeki bilgilerden ve bazı önemli düşünürlerin fikirlerinden alıntılar kullanılarak önermeler yapılmıştır. Öykü ana teması bakımından insanın özüne ait bir duyguyu merkeze aldığı için zamansız ve küreseldir. Bu bağlamda, referans kullanımı ve atıflarda tarihsel tutarlılık aranmamıştır. Oyunun sahneleme çalışmalarından önce, hikaye kapsamlı olarak incelenmiş, karakterlerin duygu durumları psikolojik çalışmalarla desteklenerek anlatılmıştır. Karakterlerin analizinde Carl Jung'un arketip metodolojisine yer verilmiştir. Uygulama sürecinde incelemenin detayları gözetilerek tutarlı bir çizgi izlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma metni oyundaki adalet kavramının işlendiği sahnelerden bir bütünlük oluşturacak şekilde yeniden düzenlenerek prova edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to compare the story of“Angst”by Stefan Zweig and its scripted version for the stage from a theoretical and practical perspective, while providing evidence from clinic studies regarding the characters' psychological background. It aims to explain the impact of psychological pressure on human behavior, the concept of punishment and salvation. The study summarizes the author's life, his character and the period he lived in while providing information on the movement of thought he was influenced. Historical process of some specific sociological notions analysed and referred to in the upcoming sections of the study in order to provide premise with quotes from renowned thinkers. As the story takes an essential emotion of being human as its main theme, it is timeless and universal. Therefore, a historical consistency was not sought while using references and citations. The story is studied in-depth before putting on stage and characters emotional states are elaborated with psychological studies, employing Carl Jung's archetype methodology for analysis. Application process was made in line with the study. Text arrangement is re-worked for staging to form a consistency from the scenes where justice was taken as a theme.