Türkiye'de yaratıcı drama ile ilgili yapılan lisansüstü tezlerin eğilimleri
Trends of graduate theses on creative drama in Turkey
- Tez No: 630036
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL OĞUZ NAMDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yaratıcı drama, Araştırma Eğilimleri, Lisansüstü Tez, İçerik Analizi, Doküman İnceleme, Creative drama, Research Trends, Graduate Thesis, Content Analysis, Document Review
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmanın amacı, geçmiş yıllardan günümüze kadar yapılmış yaratıcı drama alanındaki bütün lisansüstü tezlerin içerik analizi yapılarak eğilimlerini belirlemektir. Araştırmanın örneklemini; herhangi bir yıl sınırı koymadan Ulusal Tez Merkezinden sadece 'yaratıcı drama' anahtar kelimesiyle ve izin durumu“izinli”seçilerek arama yapılmıştır. Arama sonucunda 205 lisansüstü teze ulaşılmıştır. Ulaşılan tezlerin tamamı çalışmaya dâhil edilmiştir. Tezler doküman incelemesi yapılarak incelenmiş ve her bir tez“Tez Sınıflandırma Formu”kullanılarak içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda en fazla yüksek lisans tezi yapıldığı, en çok 2019 yılında tez yazıldığı, en fazla araştırmayı kadınların yaptığı, tez yazım dili olarak en çok Türkçe dilinin tercih edildiği, en çok tezin Ankara Üniversitesi'nde yazıldığı, en çok nicel yöntemlerin benimsendiği tespit edilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar göz önüne alınarak öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to conduct a content analysis on all graduate theses published in the field of creative drama until today and to determine their trends. The sample of the study was determined by searching the keyword“creative drama”in the National Thesis Center by selecting the“authorized”option for access type and without applying any filters for years. 205 postgraduate theses were listed in the search results. All of the listed theses were included in the study. The theses were examined through document analysis and content analysis was performed on each test by using the“Thesis Classification Form”. According to the results of the study, it was found that master's theses were the highest in number; 2019 was the year in which most theses were published, most of the studies were carried out by female authors; the most preferred language for the theses was Turkish; the highest amount of theses were published in Ankara University; and, the most frequent methods adapted were the quantitative methods. Suggestions were made based on the results of the study.