The role of Afghanistan in regional economic integration between Central Asia and South Asia
Orta Asya ve Güney Asya arasındaki bölgesel ekonomik entegrasyonda Afghanistan'ın rolü
- Tez No: 630060
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE DENİZ YÜKSEKER TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Bölgesel Ekonomik Entegrasyon, Bölgesel Ticaret, Afghanistan, REECA konferansları, Asya'nın Kalbi - İstanbul Süreci, Yeni İpek Yolu Girişimi (NSR), Regional Economic Integration, Regional Trade, Afghanistan, REECA conferences, Heart of Asia – Istanbul Process, The New Silk Road Initiative (NSR)
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırma Afganistan'ın jeostratejik konumunun potansiyel ekonomik rolünü ve Orta Asya ile Güney Asya arasındaki ekonomik entegrasyon sonuçlarını inceliyor. Tezin bulgularına göre, kaynak yatırımlarındaki farklılıklar ve bu iki bölge arasındaki ticaret yapısındaki farklılıklar nedeniyle, özellikle enerji ticareti alanında ticaretin tamamlayıcılığı için yüksek bir potansiyel bulunmaktadır. Yapılan çalışma, böyle bir ticari tamamlayıcılığın gerçekleştirilmesinin sadece bu iki bölge arasındaki fiziksel bağlantıya bağlı olmadığını, aynı zamanda her iki alanda da transit ticaret için önemli fırsatlar sunduğunu göstermektedir. Ayrıca araştırma, Afganistan'ın Orta Asya ve Güney Asya arasında bir kara köprüsünün yaratılması için en iyi konuma sahip olduğunu ve iki bölge arasında, en kısa ve en uygun maliyetli güzergahları yollar, demiryolları, boru hatları ve elektrik iletim hatları için fırsat sağladığını gösteriyor. Çalışmada, Afganistan merkezli çeşitli bölgesel ekonomik işbirliği girişimleri yoluyla, özellikle Afganistan Bölgesel Ekonomik İşbirliği Konferansı (RECCA) aracılığıyla, iki bölge arasındaki ekonomik entegrasyonun üç temel unsurunun sürdürüldüğü bekirtilmektedir. Bunlar: 1) Entegre bir Orta Asya-Güney Asya enerji piyasasının oluşturulması, 2) iki bölge arasındaki serbest ticaret anlaşmasının tamamlanması 3) Orta Asya-Güney Asya'nın transit ticaret anlaşmasının geliştirilmesi. Afganistan'ın Orta Asya ve Güney Asya'daki tüm bölgesel işbirliği çerçevelerine üyeliği de bu üç unsurun gerçekleşmesine katkıda bulunmaktadır. Özellikle, ADB (Asya Kalkınma Bankası) liderliğindeki CAREC (Orta Asya Bölgesel Ekonomik İşbirliği) programı, bu programda mevcut kaynaklara göre, Orta Asya ile Güney Asya arasında ekonomik entegrasyonun desteklenmesinde hayati bir rol oynamaktadır. Orta Asya ile Güney Asya arasındaki ekonomik entegrasyonun dördüncü ve en önemli unsuru STA'nın (Serbest Ticaret Anlaşması) geliştirilmesidir. Orta Asya ve Güney Asya arasında başarılı bir STA arayan çoğu genel koşul, özellikle herhangi bir ticaret bloğunun başarısı için önemli bir unsur olan ticaret tamamlayıcılığı vardır. Ardından RECCA'nın, Orta Asya ile Güney Asya arasındaki ekonomik entegrasyonu desteklemek üzere Afganistan'ın coğrafi konumundan tam anlamıyla yararlanabilmek için en iyi çözüm olabileceğini vurgular. RECCA, Afganistan'daki tüm bölgesel işbirliği çabalarını tek bir çatı altında tamamlayabilen bir koordinasyon kuruluşu haline gelebilir.
Özet (Çeviri)
This research examines the potential economic role of Afghanistan's geostrategic location and its outcome for economic integration between Central Asia and South Asia. Based on the findings, differences in resources investment and dissimilarities in trade structure between these two regions, there is a high potential for trade complementarity, particularly in the area of energy trade. The study suggests that unlocking such a trade complementarity is not only dependent on physical connectivity between these two regions but also provides considerable opportunities for transit trade in both areas. The research also suggests that Afghanistan has the best locations to be as a land-bridge between Central Asia and South Asia, providing the shortest and most cost-effective routes for roads, railroads, pipelines, and electricity transmission lines between the two regions. The study shows that through various Afghanistan- centered regional economic cooperation initiatives, in particular, the Regional Economic Cooperation Conference on Afghanistan (RECCA), three essential elements of economic integration between the two regions are being pursued. Namely 1) creation of an integrated Central Asia-South Asia energy market, 2) completion of the free trade agreement between the two areas, and 3) development of a Central Asia-South Asia transit trade agreement. Afghanistan's membership in all the regional cooperation frameworks in Central Asia and South Asia also contributes to the realization of these three elements. In particular, the ADB (Asian Development Bank) led CAREC (Central Asia Regional Economic Cooperation) program plays a vital role in promoting economic integration between Central Asia and South Asia, according to the funds available in this program. The fourth and most crucial element of the economic integration between Central Asia and South Asia is the development of FTA (Free Trade Agreement). Most general conditions that seek a successful FTA between Central Asia and South Asia exist, in particular, trade complementarity which is a crucial element to the success of any trade bloc. Nevertheless, there needs to be a comprehensive analysis of the various aspects of such agreements as the feasibility of service trade in the deal and the overall impact on investment growth in prospective member countries, especially given the gap existing among them. Then emphasize that RECCA can be the best solution for full enjoyment of Afghanistan's geographic location in support of economic integration between Central Asia and South Asia. RECCA can become a coordinating organization that can complete all regional cooperation efforts in Afghanistan under one single umbrella.