Eğitim fakültesi öğrencilerinde eş seçme stratejileri ve ilişki doyumunun çeşitli değişkenlere göre incelenmesi
Investigation of partner selection strategies and relationship satisfaction between various variables in the students of education faculty
  1. Tez No: 630484
  2. Yazar: GÖKÇENUR SONER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL DÜŞÜNCELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Romantik İlişki, İlişki Doyumu, Eş seçimi, Flört, Romantic Relationship, Relationship Satisfaction, Partner Selection, Flirt
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Araştırma, eğitim fakültesinde eş seçme stratejileri ve ilişki doyumu arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın örneklemini araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde öğrenim gören 866 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada verilerin toplanması için araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, Altuntaş ve Atli tarafından geliştirilen Eş Seçme Stratejileri Envanteri, Hendrick tarafından geliştirilen, Curun tarafından Türkçe'ye uyarlaması yapılan İlişki Doyum Ölçeği kullanılmıştır. Analizler için SPSS 17.0 paket programı kullanılmıştır. Verilerin normal dağılıma uyup uymadığı saptamak amacıyla Kolmogorov-Smirnov, Shapiro Wilk normallik testi uygulanmıştır. İlişki Doyumu ve Eş Seçme Stratejileri arasındaki ilişkinin incelenmesinde Spearman Sıra Farkları Korelasyon yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca verilerin analizinde Kruskal Wallis ve Mann-Whitney U Testleri uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda ilişki doyumu ile eş seçme stratejileri fiziksel özellik ve aşk alt boyutu arasında düşük düzeyde pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Eş Seçme Stratejileri Ölçeği Bekaret alt boyutu puanı hariç diğer alt boyutları cinsiyetlerine göre, Sosyoekonomik Durum, Fiziksel Özellik ve Bekaret alt boyutu puanları yaşlarına göre, Eş Seçme Stratejileri tüm alt boyutları öğrencilerin öğrenim gördükleri bölümlere göre, Aile Kurumu ve Güven, Fiziksel Özellik ve Çocuk Bakım alt boyutu puanları sosyoekonomik durumlarına göre, Aile Kurumu ve Güven ve Bekaret alt boyutu puanları sosyal destek durumlarına göre ve Dini ve Siyasi Benzerlik, Fiziksel Özellik, Bekaret ve Aşk alt boyut puanları deneyimledikleri romantik ilişki sayısına göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermektedir. Ayrıca ilişki doyumu; katılımcıların yaşı, öğrenim gördükleri bölüm, algıladıkları sosyal destek türü ve deneyimledikleri romantik ilişki sayısına göre anlamlı bir farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The research aims to investigate the relation between partner selection strategies and relationship satisfaction in education faculty students. The sample of the study consists of 866 students studying at Sakarya University Faculty of Education, which has voluntarily agreed to participate in the research. In the research Personal Information Form (by Researcher), Partner Selection Strategies Inventory (by Altuntaş and Atli), and Relationship Satisfaction Scale (by Hendrick) were used to collect data. SPSS 17.0 package program was used for analysis. Kolmogorov-Smirnov, Shapiro Wilk normality test was applied in order to determine whether the data obtained were normal distribution. The Kruskal Wallis Test, which is the nonparametric method used in cases where the data obtained from the scales do not provide assumptions; In the analysis of variance, Mann-Whitney U Test was used to determine the dimensions of this difference. As a result of the analyzes, a positive significant relationship was found between Romantic Relationship Satisfaction and Choosing Partner Strategies Inventory, physical trait and love sub dimension. Choosing Partner Strategies Inventory, except Virginity Sub-dimension shows a statistically significant difference according to other sub-dimensions gender, Socioeconomic Status, Physical Characteristics, Virginity sub-dimension scores, according to their age, Choosing Partner Strategies Inventory all sub-dimensions according to the departmens where students studied, Family Institution and Trust, Physical Characteristics and Child Care sub-dimensions scores differ according to their socioeconomic status, Family Institution and Trust and Virginity sub-dimension scores according to their social support status and Religious and Social Similarity, Physical Characteristics, Virginity and Love sub-dimension scores according to the number of romantic relationships they experienced. Also Romantic Relationship Satisfaction; it shows a significant difference according to the age of the participants, the department they are studying, the type of social support they perceive and the number of romantic relationships they experience.