Fizik tedavi uygulanan hastalarda kayropraktik torakal manipülasyonun mekanik sırt ağrısı ve postür bozukluğu üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of chiropractic thoracic manipulation on mechanical back pain and posture disorder in patients undergoing physical therapy
  1. Tez No: 630616
  2. Yazar: ZEYNEP ECE ÖNDEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR SARAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kayropraktik, Torakal Manipülasyon, Omurga, Postür, Chiropractic, Thoracic Manipulation, Spine, Posture
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Torakal bölgeye uygulanan manipülasyonların postür ve ağrı üzerine etkisini araştırarak bu bölgeyle ilgili oluşabilecek problemlerde yardımcı olabilecek kayropraktik manipülasyonun ne ölçüde katkı sağlayabileceğini bilimsel olarak ortaya koymaktır. Literatürde yapılan birçok araştırmada bel ve boyun ağrıları üzerinde durulmuş ve sırt ağrısı bu bölgelerin yanında daha az çalışmaya sahiptir. Baş, boyun bölgesi ve kasları açısından önemli etkilere sahip sırt bölgesinin diğer bölgelere göre daha az araştırılması elde edilen bilginin daha az olmasına ve bu sebeple aydınlatılması gereken birçok soru işaretine sebep olmaktadır. Torakal ve servikal bölgede oluşan ağrıların azaltılması ve artmış eğriliklerin redüksiyonunu sağlamak tüm omurgaya katkı sağlayacaktır. Bu sayede ortaya çıkabilecek diğer postür ve ağrı kaynaklı sorunların önlenmesine yardımcı olarak sinirsel iletimde oluşan aksaklıkların önlenmesine tüm omurganın sinir iletimi ve kas dengesi açısından korunmasına destek olacaktır. Ayrıca torakal bölge kaynaklı ve/veya bu bölgeyi etkileyen yada torakal bölgenin servikal bölgeyi etkilediği mekanik problemlerde manipülasyon yönteminin ne derece etkili olduğu diğer çalışmalara ek olarak ortaya konarak sağlık sistemlerine ve sağlık bakımına katkı sağlayacaktır. Katılımcılara gerekli bilgilendirme yapılıp onay alındıktan sonra randomize olarak 2 gruba ayrıldı. Bütün çalışma gruplarına sağlık ile alakalı sorular anketi, postür değerlendirmesi (Valedo shape), SF-36 anketi, Vas ağrı anketi, Quebec Sırt Ağrısı Anketi, Boyun Disabilite anketiyle değerlendirilip torakal bölge muayene edildikten sonra çalışmaya başlanıldı.Postür değerlendirmesi Valedo Shape ile ilk ve son tedaviden sonra yapılmıştır. 1. Gruba 4 hafta süreyle Fizik tedavi uygulamaları (hotpack+tens+ultrason), haftada 1 kez kayropraktik torakal omurga manipülasyonu ve postüre yönelik egzersizler, 2. gruba 4 hafta boyunca Fizik tedavi uygulamaları(hotpack+tens+ultrason) ve düzenli olarak postüre yönelik egzersizler yaptırıldı. Bu süreç sonrasında torakal kayropraktik manipülasyonun ağrı ve postür üzerine etkisi değerlendirildi. Her iki grupta cinsiyet dağılımı neredeyse eşittir. FT+Egzersiz+Manipülasyon grubunun yaş ortalaması 34,32±10,82 yıl, FT+Egzersiz Grubunun ise yaş ortalaması 36,29±9,63 yıldır. Grup içi değerlendirmelerde Torasik Kifoz (p>0,05) hariç VAS, Quebec Sırt Ağrısı Anketi,SF-36 kısa form ve Boyun Özürlülük İndeksi ve Torasik Mobilite değerleri açısından istatistiksel anlamlı farklılıklar bulunmuştur. (p0,05) Kayropraktik manipülasyonun mekanik sırt-boyun ağrısı ve postür bozukluğu üzerine etkisini ortaya koymak istediğimiz çalışmamızda iki grup arasında kayropraktik manipülasyonun olumlu etkinliğini ortaya koyacak herhangi bir üstünlük belirlenememiştir. Çalışmada bu üstünlüğü sağlayabilmek için takip süresinin daha uzun belirlenmesi ve olgu sayısının artırılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
To investigate the effect of manipulations applied on the thoracic region on posture and pain and to show the extent to which chiropractic manipulation can contribute to the problems related to this region. Many studies in the literature have focused on low back and neck pain and back pain has fewer studies besides these areas. Head, neck region and muscles in terms of significant impact on the back of the other regions to be investigated less than the information obtained, and therefore leads to many questions that need to be clarified. Reducing the pain in the thoracic and cervical region and reducing the increased curvature will contribute to the whole spine. In this way, it will help prevent other posture and pain-related problems and prevent disruptions in neural conduction and protect the whole spine in terms of nerve conduction and muscle balance. In addition, the effectiveness of the manipulation method in mechanical problems that originate from the thoracic region and / or affect the thoracic region or affect the cervical region will be revealed in addition to other studies and will contribute to health systems and health care. The participants were randomly divided into two groups. All the study groups were evaluated with health related questions questionnaire, posture evaluation (Valedo shape), SF-36 questionnaire, Vas pain questionnaire, Quebec Back Pain Questionnaire, Neck Disability Questionnaire and thoracic region examination. after treatment. 1. Group physical therapy for 4 weeks (hotpack + tens + ultrasound), once a week chiropractic thoracic spine manipulation and posture exercises, group 2 for 4 weeks Physical therapy applications (hotpack + tens + ultrasound) and regular posture exercises were done. After this process, the effect of thoracic chiropractic manipulation on pain and posture was evaluated. Gender distribution in both groups was almost equal. The mean age of the FT + Exercise + Manipulation group was 34.32 ± 10.82 years and the mean age of the FT + Exercise Group was 36.29 ± 9.63 years. Intra-group evaluations revealed statistically significant differences in terms of VAS, Quebec Back Pain Questionnaire, SF-36 short form, Neck Disability Index and Thoracic Mobility values except Thoracic Kyphosis (p> 0.05). (p 0.05) In our study, we wanted to demonstrate the effect of chiropractic manipulation on mechanical back-neck pain and posture disorder and no superiority could be determined between the two groups to demonstrate the positive effectiveness of chiropractic manipulation. In order to achieve this superiority, we think that the follow-up period should be determined longer and the number of cases should be increased.