Nazopalatin kanalın anatomisinin ve boyutlarının retrospektif olarak konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi
Retrospective assessment of the anatomy and dimensions of nasopalatine canal with cone beam computed tomography
  1. Tez No: 630748
  2. Yazar: CEREN ÖZEREN KEŞKEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE AYTUĞAR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: cinsiyet, dental durum, nazopalatin kanal, yaş, age, dental status, gender, nasopalatine canal
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmanın amacı; konik ışınlı bilgisayarlı tomografi kullanılarak koronal, aksiyel ve sagital kesitlerde nazopalatin kanalın anatomisinin ve morfolojisinin üç boyutlu olarak incelenmesi ile birlikte yaş, cinsiyet ve maksiller dental durumun nazopalatin kanal üzerine etkisini değerlendirmektir. 1000 hastanın konik ışınlı bilgisayarlı tomografi görüntüleri İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı arşivinden retrospektif olarak incelenmiştir. Nazopalatin kanal morfolojisi sagital, koronal ve aksiyel düzlemlerde sınıflandırılmıştır. Nazopalatin kanalın boyutları, şekilleri ve varyasyonları değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar ile cinsiyet, yaş ve dental durum arasındaki ilişki araştırılmıştır. Elde edilen değişkenler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. En sık görülen nazopalatin kanal şeklinin sagital kesitlerde silindirik tip (%47,1), koronal kesitlerde C şekilli kanal (%51,1) olduğu izlenmiştir. Aksiyel kesitte en sık 2 stenson forameni (%45,2) izlenmiş olup, en sık görülen şeklin oval (%60,7) olduğu tespit edilmiştir. Sagittal kesitlerde nazopalatin kanal açısı hariç tüm morfometrik ölçümler ile nazopalatin kanal şekilleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık elde edilmiştir. Sagital ve koronal kesitlerdeki tüm morfometrik ölçümlerin erkeklerde daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Nazopalatin kanal açısı ile cinsiyet arasında ve nazopalatin kanal uzunluğu ile yaş arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. Nazopalatin kanalın morfolojik özellikleri ve varyasyonları; lokal anestezi, maksiller cerrahi ve implant cerrahisi uygulamaları sırasında ve sonrasında oluşabilecek komplikasyonları önlemek için radyolojik olarak değerlendirmelidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the anatomy and morphology of the nasopalatine canal in coronal, axial and sagittal sections by using cone beam computed tomography in three dimensions and to evaluate the effect of age, gender and maxillary dental condition on the nasopalatine canal. 1000 patients with cone beam computed tomography images were analyzed retrospectively from the archive of the Oral and Maxillofacial Radiology Department of Izmir Katip Celebi University, Faculty of Dentistry. Nasopalatine canal morphology was classified in sagittal, coronal and axial sections. Sizes, shapes and variations of the nasopalatine canal were evaluated. The relationship between the obtained results and gender, age and dental condition was investigated. The variables obtained were statistically analyzed. It was observed that the most common nasopalatine canal shape was cylindrical type (47.1%) in sagittal sections and C-shaped channel (51.1%) in coronal sections. In the axial section, two Stenson foramen (45.2%) were observed most frequently, and the most common form was found as oval (60.7%). In sagittal sections, statistically significant differences were obtained between all morphometric measurements and shapes of nasopalatine canal except angle of nasopalatine canal. It was found that all morphometric measurements in sagittal and coronal sections were higher in men. It was found that there was a statistically significant relationship between nasopalatine canal angle and gender, and between nasopalatine canal length and age. Morphological features and variations of the nasopalatine canal should be evaluated radiologically to prevent complications that may occur during and after local anesthesia, maxillary surgery and implant surgery.