Comparison of shear bond strength of orthodontic metal brackets bonded with one second led curing system and conventional led light curing system
Bir saniye LED ve konvansiyonal LED ışık sistemlerinin ile metal ortodontik braketler üzerine makaslama bağlanım dayanımının karşılaştırılması
  1. Tez No: 630754
  2. Yazar: AHMAD FIDI HUSSEIN AHMAD FIDI ELALEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA HALUK İŞERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Makaslama bağlanma dayanımı, 3M transbond adhesiv, Woodpecker, bir saniyelik iLED, braket, Shear bond strength, 3M transbond adhesive, Woodpecker, 1 sec iLED, Brackets
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bir saniye LED ve konvansiyonal LED ışık sistemlerinin ile metal ortodontik braketler üzerine makaslama bağlanım dayanımının karşılaştırılması Ahmad Fidi Hussein ELALEM Ortodonti Anabilim Dalı, Diş Hekimliği Fakültesi, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, İSTANBUL. Amaç: Bu çalışmanın amacı, yeni bir saniye LED ve konvansiyonel LED ışık sistemlerini kullanılarak metal ortodontik braketlerin makaslama bağlanma dayanımının karşılaştırılmasıdır. Materyal ve metod: Çalışma deneysel bir in vitro çalışmadır. Toplam 40 adet çekilmiş, sağlam küçük azı dişi toplanmış ve bu dişlerin üzerine metal braketler yapıştırılarak iki gruba ayrılmıştır. Birinci grupta (Grup A) metal braketler, Transbond XT (ışıklı yapıştırıcı, 3M Unitek, CA, ABD) kullanılarak geleneksel LED ışık ile yapıştırılmıştır. İkinci grupta (Grup B), yapıştırma işlemi, bir saniye boyunca yeni LED ışık sistemik (Woodpecker iLED) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Makaslama bağlanma dayanımı MPa cinsinden kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışma sonucunda Woodpecker iLED (1 saniye) ışık cihazı, makaslama bağlanma dayanımı olarak geleneksel ışık cihazından daha yüksek değerler göstermiştir. Sonuç: Bir saniyelik LED ve konvansiyonal LED ışık cihazlarının makaslama bağlanma dayanımları kabul edilebilir düzeyde bulunmuştur. Ayrıca, bir saniyelik iLED ile yapıştırılan braketlerin makaslama bağlanma dayanımlarının istatistiksel olarak daha yüksek olduğunu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare the difference of shear bond strength of bonded metal brackets with using the new one second LED and conventional LED light curing systems. Materials and Method: It is an experimental in vitro study. A total of 40 intact extracted premolar teeth collected and divided into two groups. Metal orthodontic brackets bonded to them using Transbond XT (light-cure adhesive, 3M Unitek, CA, USA). In groups A, curing done using conventional led light given for 20 directly through bracket face. In groups B, curing carried out using the new one secon¬¬¬¬¬d LED light curing system for 1 second (Woodpecker iLED) directly through bracket face. The shear bond strength was recorded by MPa. Results: The shear bond strength of the Woodpecker iLED (1 second) light cure is more in value than traditional 20 seconds light cure. Conclusions: The shear bond strength of new one second LED-curing system and conventional LED light curing system are considered acceptable, there is statistically significant difference in the shear bond strength, shear bond strength for 1.sec iLED is bigger.