Rüzgâr enerji santrallerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından riskler ve bir örnek alandaki risk değerlendirmesi
Risks for worker health and safety in wind energy power plants and risk assessment from A sample field
- Tez No: 630755
- Danışmanlar: PROF. DR. HAFİZ HULUSİ ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kazalar, Accidents
- Anahtar Kelimeler: Rüzgâr enerji santrali, yüksekte çalışma, isg, risk değerlendirmesi, fine-kinney yöntemi, Wind power plant, working at heights, occupational health and safety, Fine-Kinney methodologies, risk assessment
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Günümüzde enerji üretimi için temiz ve yenilenebilir enerjilere yönelimin artması ile birlikte rüzgâr enerji santrallerinin önemi de hızla artmaktadır. Sektör tüm dünya da hızla gelişmekte ve kurulu santrallerin sayıları da artmaktadır. Buna paralel olarak yaşanan olumsuz durumlar da artmaktadır. Sektörün kendine has barındırdığı risklerin yanında türbinlerin yaşam döngüsü içerisinde çalışmaların genelinin yüksekte çalışmaları içermesi, işçi sağlığı ve iş güvenliği konularına öncelik verilmesini gerektirmektedir. İş güvenliğinin temel prensibi olarak tehlikeler kaynağında yok edilmeye, edilemiyorsa toplu korunma önlemleri alınmaya çalışılmaktadır. Fakat rüzgâr enerji çiftliklerinin kurulum ve işletim süreçlerinde alınan önlemler yetersiz kalmakta, kişisel koruyucu donanım kullanımları ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmada fiziksel risk etmenlerine cevap verebilmesi ve tüm çalışanların risk değerlendirme süreçlerine dahil edilebilmesi için Fine-Kinney risk değerlendirme metodu kullanılmıştır. Sevkiyat, kurulum ve bakım süreçleri ayrı ayrı alınmış, tespit edilen tehlikeli durumlar olasılık, şiddet ve frekans değerlerine göre sınıflandırılmıştır. Bu çalışma kapsamında ülkemizde nispeten küçük olan rüzgâr enerji çiftliklerinin kurulum ve işletim süreçlerin karşılaşılan tehlikeli durumlar gözlemlenmiş, yaşanan kazalar incelenmiş ve sektör için risk değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, with the increasing trend towards clean and renewable energies for energy production, the importance of wind power plants is rapidly increasing. The sector is developing rapidly all over the World and the number of installed power plants is increasing. In parallel, negative situations are increasing. In addition to the risks inherent in the sector, the fact that all of the works in the life circle of the turbines includes working at heights requires high priority on the issues of work health and safety. As the basic principle of occupational safety, hazards are tried to be eliminated at the source, then collective protection measures are taken. However, the precautions taken during the installation and operation of wind farms is insufficient and the use of personal protective equipment comes to the fore. In this study, Fine-Kinney risk assessment method was used to respond to physical risk factors and to include all employees in risk assessment processes. Shipment, installation and maintenance processes were taken separately and the dangerous situations detected were classified according to probability, severity and frequency values. Within the scope of this study, the hazardous situations encountered in the installation, and operation processes of the relatively small wind energy farms in our country were observed, accidents were examined and the quality of occupational health and safety practices for the sector was tried to be improved.