Ortaokul 8. sınıf fen bilimleri öğretiminde Scratch destekli uygulamaların öğrencilerin akademik başarı ve motivasyonlarına etkisi
The effect of Scratch-supported activities on 8th grade students' academic achievement and motivation in science teaching
- Tez No: 802278
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Öğretimi, Scratch, Fen Öğrenmeye Karşı Motivasyon, Fen Başarısı, Kodlama, Science Teaching, Scratch, Motivation Against Science Learning, Science Success, Coding
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmanın amacı fen bilimleri öğretiminde blok temelli bir programlama olan Scratch kullanımının, ortaokul sekizinci sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına ve motivasyonlarına etkisini incelemektir. Çalışma, 2020-2021 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Ağrı ilinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir devlet okulunda 8.sınıf düzeyinde gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubunu seçkisiz yöntemle seçilen 22 sekizinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada nitel ve nicel veriler karma yöntem kullanılarak elde edilmiştir. Çalışmada tekrarlı ölçümler ön test-son test zayıf deneysel desen kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak“Basınç Konusuna Yönelik Başarı Testi”(BKYBT) ve“Fen Öğrenimine Yönelik Motivasyon Ölçeği”(FÖYMÖ) kullanılmıştır. Nitel veriler ise yazılı görüş formu ile toplanmıştır. Uygulama öncesi Scratch hatırlatıcı eğitimi ve Scratch destekli uygulamalar yapılmıştır. Çalışma toplam 5 hafta sürmüştür. Bulgular öğrencilerin uygulama sonrasında akademik başarı ve fen öğrenmeye yönelik motivasyonlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılığın olduğunu göstermiştir. Yazılı görüş verileri betimsel olarak analiz edilmiştir. Bulgular öğrencilerin uygulamayı eğlenceli, motive edici ve kalıcı öğrenme sağlayan bir yöntem olarak algıladıklarını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the effect of the use of Scratch, a block-based programming in science teaching, on the academic achievements and motivation of secondary school eighth grade students. The study was conducted in a public school affiliated to the Ministry of National Education in Ağrı province in the spring semester of the 2020-2021 academic year at the 8th.it was conducted at the grade level. The study group consists of 22 eighth grade students selected by the non-selective method. In the research, qualitative and quantitative data were obtained using mixed method. In the study, repeated measurements, pre-test- post-test weak experimental pattern were used The“Achievement Test for the Subject of Pressure”(BKYBT) and the“Motivation Scale for Science Learning”(FÖYMÖ) were used as data collection tools. Qualitative data were collected by written opinion form. Scratch reminder training and Scratch supported applications were made before the application. The study lasted a total of 5 weeks. The results showed that there was a statistically significant difference in students' academic achievement and motivation towards science learning after the application. The written opinion data were analyzed descriptively. The findings revealed that students perceive the application as a fun, motivating and lasting learning method.