Erken Cumhuriyet Dönemi kadın cinayetlerinin İstanbul gazetelerine yansıma biçimleri (1923-1945)
An analysis on the ways Istanbul newspapers covered femicides in the Early Republican Period (1923-1945)
- Tez No: 630760
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SETENAY NİL DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: kadına yönelik şiddet, kadın cinayeti, erken Cumhuriyet dönemi, basın, gazete, violence against women, femicide, early Republician period, press, newspaper
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan ve Toplum Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 313
Özet
Şiddet,“sertlik, kaba güç ve duyguda veya davranışta aşırılık”anlamlarına gelmektedir. Fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik unsurlar içermesi ve farklı türlerde sınıflandırılması dolayısıyla şiddet çok yönlü bir olgudur ve toplumsal bir sorundur. Bu çalışma, kadına yönelik şiddetin en uç noktasında yer alan kadın cinayetlerine odaklanmaktadır. Kadın cinayeti kadınların kadın olması dolayısıyla erkekler tarafından öldürülmesini ifade eden bir kavramdır ve eşitsiz toplumsal cinsiyet ilişkilerinin ve ataerkil rejimin bir tezahürüdür. Tıpkı günümüzde olduğu gibi erken Cumhuriyet döneminde de kadınlar“kıskançlık”,“aşk”,“namus”,“hırsızlık”ya da“anlaşmazlık”gibi gerekçelerle öldürülmüştür. Bu çalışma erken Cumhuriyet döneminde (1923-1945) işlenen kadın cinayetlerinin İstanbul'da yayımlanan, Cumhuriyet, Son Posta ve İkdam gazetelerine yansıma biçimlerini analiz etmektedir. İşlenen cinayetlerde kadınların öldürülme gerekçeleri, kadın cinayetlerinin haber metinlerine aktarılırken hangi ifadelerin sıklıkla kullanıldığı ve nelere vurgu yapıldığı incelenmektedir. Ayrıca, haber metinlerinde kadın cinayetlerine“fail”,“mağdur”ve toplumsal cinsiyet açısından nasıl yaklaşıldığı araştırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Violence refers to fierceness, brute force, and behavioral or emotional extremity. It is a multifaceted phenomenon as well as a social issue, since it includes physical, sexual, psychological, and economic factors and has different categories. This study focuses on femicide which is the most extreme type of violence against women. Femicide is a concept that refers to the killing of a woman by a man on account of her gender. It is a reflection of unequal gender relations and patriarchy. Just as women are murdered today, they were murdered in the early Republican period of Turkey (1923-1945) as well because of the reasons like“jealousy”,“love”,“honor”,“thievery”, or“discord. This study examines how the incidents of femicide in the early Republican period were reflected in the newspapers published in Istanbul, namely Cumhuriyet, Son Posta, and Ikdam. The reasons behind the femicides, the words and phrases that are regularly used in the newspapers, and the aspects of the femicides which were involved the news focused on have been investigated. Furthermore, their approaches to these femicides has been analyzed with a perspective on the positions of ”perpetrator“, ”victim" and gender.